Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето най-добрата храна за мозъка!

07 ноември 2023, 18:44 часа

Храната за правилното функциониране на мозъка трябва да бъде част от балансирана и здравословна диета, която може да се състави под ръководството на диетолог според индивидуалните нужди на всеки човек.

Д-р Татяна Занин ни въвежда в подробности по темата. 

1. Зелен чай

Зеленият чай съдържа кофеин в своя състав, който усилва наблюдателността, подобрява настроението чрез повишаване степента на серотонин в мозъка, стабилизира паметта и засилва концентрацията. В него има флавоноиди и катехини с антиокислителни и противовъзпалителни свойства, които редуцират рискове от болести като Паркинсон и Алцхаймер. Обаче този чай не трябва да се пие след хранене, защото кофеинът влошава усвояването на желязо, калций и витамин С.

2. Сьомга

Сьомгата е отличен източник на полезните киселини омега-3, които са от съществено значение за изграждането на мозъчни и нервни клетки и ускоряване на мозъчните реакции. Някои проучвания показват също, че омега-3 в сьомгата помага срещу депресията, тъй като подобрява производството и функцията на невротрансмитери като серотонин и допамин.

3. Черен шоколад

Този вид шоколад е богат на флавоноиди, катехини и епикатехини, които имат антиокислително действие, намаляват увреждането на мозъчните клетки и стимулират насищането на мозъка с кислород – което подобрява запаметяването и намалява естествения умствен упадък при стареенето. Този вид шоколад подобрява настроението, тъй като съдържа триптофан в състава си, който е основна аминокиселина за производството на серотонин в мозъка. Черният шоколад трябва да има поне 70% какао в състава си.

4. Тиквени семки

Тези семки изобилстват с антиокислители, които намаляват възрастовото увреждане на мозъка. Те са отличен източник на минерали като желязо, цинк, мед и магнезий, важни за подобряване на функционирането на невроните и способността за учене и запомняне, като са много полезни за предотвратяване на Алцхаймер и Паркинсон.

Най-добрата закуска за мозъка включва тези 5 храни

5. Домат

Доматът съдържа ликопен и физетин в състава си, които имат противовъзпалително и антиокислително въздействие; помага за предотвратяване на заболявания, които засягат мозъка.

7. Брюкселско зеле

Този вид зеле е кръстоцветен зеленчук, съдържащ сулфорафан, витамин С и киселини омега-3, които са отлични антиоксиданти и помагат за предотвратяване на смъртта на мозъчните клетки. Някои проучвания показват също, че в брюкселското зеле има кемпферол - съединение с мощно противовъзпалително действие, което помага против мозъчни заболявания, напрмер болестта на Алцхаймер. Това зеле е богато и на минерали като фосфор и желязо, които са важни за функционирането на невроните, поддържайки мозъка здрав.

8. Броколи

Тъй като съдържат флавоноиди, витамин С и К и глюкозинолати с антиокислително действие, броколите са прекрасна храна за поддържане на мозъка. Витамин К е важен също и за образуването на сфинголипиди - вид мазнина, съдържаща се в мозъчните клетки, която спомага за подобряване на паметта.

Едва ли предполагате, че тези храни са най-добрите за мозъка и паметта

9. Мляко

Млякото съдържа триптофан, който е основна аминокиселина за производството на серотонин в мозъка. Триптофанът регулира мозъчните зони, отговорни за хранителното поведение, настроението, пристрастяването и депресията; помага за по-спокоен сън, което е от съществено значение за съхраняване на научената информация.

10. Яйца

Яйцата са много добър източник за хранителни вещества, укрепяващи здравето на мозъка, включително витамините B6 и B12, фолат и холин. По принцип, витамините от група В и фолиевата киселина имат важно значение за развитието на мозъка и образуването на невронни компоненти, подобрявайки тяхното функциониране. Проучвания показват, че дефицитът на фолиева киселина може да е свързан с деменция при възрастните хора и, че витамин В12 подобрява паметта и е съюзник в борбата с депресията.

11. Портокал

Портокалът е богат на витамин С, поради което този плод подобрява паметта и редуцира рисковете за болест на Алцхаймер. Един среден портокал на ден осигурява дневното количество витамин С, от което тялото се нуждае.

Внимание! Статията предлага само информация. Избягвайте самолекуване и непременно търсете медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес