Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето коя е най-новата супер храна

24 ноември 2023, 15:23 часа

Ферментиралата напитка кефир е легенда. Марко Поло пише за кефира в дневниците си. Твърди се, че зърната за традиционния кефир са дар от пророка Мохамед.

Може би най-интригуващата история е тази за Ирина Сахарова, руската изкусителка, изпратена да очарова тайната на кефира от принц на Кавказ.

Днес кефирът се радва на популярност в целия свят като здравословна и освежаваща напитка. Но се твърди, че нов продукт, кокосов кефир, засенчва ползите за здравето от традиционния кефир, като съчетава ползите от кефира със здравословните ползи и вкусния вкус на кокосовата вода.

Какво е традиционен кефир

Традиционно кефирът се приготвя от краве, козе или овче мляко, ферментирало с кефирни зърна. Кефирните зърна всъщност не са растителни семена или зърнени зърна, а комбинация от съставки, включително:

  • млечнокисели бактерии (намерени в растения, животни и почва)
  • дрожди
  • протеини
  • липиди (мазнини)
  • захари

Тези съставки образуват желатиново вещество. Те са живи, активни култури, подобни на тези, открити в предястие за хляб с квас. Те предизвикват ферментация, когато кефирните зърна се комбинират с мляко или кокосова вода, почти по същия начин, по който правят киселото мляко, заквасената сметана и мътеницата.

Какво е кокосова вода

Кокосовата вода е бистрата или леко мътна течност, която откривате, когато отворите зелен кокосов орех. Различно е от кокосовото мляко, което се приготвя с настъргано кокосово месо от зрял кафяв кокос.

Кокосовата вода съдържа калий, въглехидрати, протеини, минерали и витамини. Има ниско съдържание на мазнини и не съдържа холестерол.

Кокосовата вода също съдържа електролити, минерали, които са от решаващо значение за функционирането на клетките на тялото ви. Важно е да замените електролитите, когато ги загубите чрез изпотяване, повръщане или диария.

Чистата кокосова вода се използва като интравенозна течност за хидратиране на критично болни хора в отдалечени райони, където медицинските ресурси са ограничени.

Ползите от кокосовия кефир

Кокосовият кефир е кокосова вода, която е ферментирала с кефирни зърна. Подобно на млечния кефир, той осигурява гориво за полезните бактерии в червата ви. Тези добри бактерии се борят с потенциално вредни бактерии, както и с инфекции. Те също така помагат за стимулиране на храносмилането и укрепване на имунната система.

5 ползи от кокосовото брашно

Всички хранителни вещества в кокосовата вода присъстват в кокосовия кефир. Недостатъкът на кокосовия кефир? Има по-високо съдържание на натрий от другите кефири и повечето от калориите му идват от захар. Въпреки това кефирът с кокосова вода има хранителни и здравословни ползи, които си струва да се отбележат.

Пълен с калий

Кефирът с кокосова вода съдържа приблизително толкова калий, колкото един банан. Калият може да помогне за предотвратяване на загубата на костна минерална плътност и да намали риска от остеопороза.

Според едно проучване, високият хранителен калий е свързан с намален риск от инсулт и намалена честота на смърт от всички причини при по-възрастните жени. Друго проучване твърди, че калият предпазва мъжете от инсулт.

Пробиотик

Пробиотиците са живи бактерии или дрожди, които покриват червата ви. Наличието на тези здрави бактерии може да осуети усилията на нездравословните бактерии да навлязат в тялото и да се заселят в червата. Те подпомагат храносмилането и поддържат здравословно рН в червата.

Има доказателства, че пробиотиците могат да бъдат полезни при лечение или предотвратяване на редица състояния, включително:

  • диария
  • инфекции на пикочните пътища
  • респираторни инфекции
  • бактериални вагинални инфекции
  • някои аспекти на възпалителното заболяване на червата

Понася се добре

Тъй като не съдържа млечни продукти, кефирът с кокосова вода се понася добре, ако имате непоносимост към лактоза. Също така е без глутен и е подходящ за хора, които имат целиакия или чувствителност към глутен.

С какво е полезна кокосовата вода?

Как да направите своя собствена

Кокосовият кефир е вкусна, питателна напитка. Можете да го купите в редица магазини, особено магазини, които са специализирани в естествени храни. Или може да искате да опитате ръката си да направите своя собствена.

Всичко, което трябва да направите, е да смесите пакет кефирни зърна с вода от четири зелени кокосови ореха. Оставете сместа да престои около ден, докато придобие по-млечен цвят и се попълни с мехурчета.

Независимо дали е купен или домашен, кокосовият кефир може да си струва да опитате заради всичките му ползи за здравето.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес