Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергия, здраве и бодрост: как да ускорим метаболизма си след 35-годишна възраст

22 май 2024, 12:44 часа

Заедно с нашия експерт и спортист Денис Скворцов, ще анализираме какво влияе върху скоростта на метаболитните процеси в организма ни и ще развенчаем митовете.

За никого не е тайна, че скоростта и стабилността на метаболизма влияят върху здравето и външния ни вид. Този процес определя колко бързо клетките получават хранителни вещества. Промените, свързани с възрастта, ендокринните заболявания, недостигът на витамини, стресът и интоксикацията могат да го "забавят". Първото нещо, което идва на ум, когато става въпрос за подобряване на метаболизма, е промяна в начина на хранене. Това обаче далеч не е единственият начин.

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Добрият метаболизъм стабилно насища клетките с микроелементи. Ако метаболизмът се забави, загубата на тегло се превръща в истински проблем. Мастните натрупвания, които не "изчезват", могат да бъдат признак за слаб метаболизъм.

Освен това признаци на забавен метаболизъм могат да бъдат:

1. Храносмилателни разстройства без видима причина.

2. Колебания в теглото.

3. Чуплива коса и нокти.

4. Мускулни болки без физическа активност.

5. Обриви по кожата.

6. Подуване в областта на лицето и краката.

Съвети за ускоряване на метаболизма след 35-годишна възраст.

Променете хранителните си навици

Нека започнем с основното - нашето хранене. Експертите съветват да се храним често и на частични порции. Прекъсванията в храненето от повече от 4-5 часа водят до забавяне на метаболизма, затова е по-добре да се храним 5-6 пъти дневно на малки порции, отколкото по-рядко, но повече.

Последното хранене за деня трябва да е поне три часа преди лягане. Общоприетото схващане, че не можете да ядете след 18:00 ч., е мит, особено ако си лягате по-късно от 21:00 ч.

Освен това проучванията показват, че прекомерната консумация на захар нарушава обмяната на веществата, отслабва имунната система, допринася за преждевременното стареене на кожата и влошава нейната еластичност.

За да подобрите храносмилането, се препоръчва да премахнете или ограничите от диетата си храните, забавящи метаболизма. Те включват:

1. Прости въглехидрати - картофи, банани, печени изделия, сладкиши.

2. Трансмазнини - маргарин, майонеза, сосове, колбаси.

3. Алкохол.

Спорт и подвижен начин на живот

Физическата активност увеличава разхода на енергия на организма. По време на физическо натоварване мускулите работят по-усилено и изискват повече енергия за изпълнение, отколкото по време на ежедневните дейности. Физическата активност влияе пряко върху обмяната на веществата в организма - това се дължи на повишената активност на ензимите и засиления кислороден метаболизъм в клетките.

Освен това спортът увеличава базовия метаболизъм. Това е количеството енергия, което организмът ви изразходва за поддържане на основните си функции в състояние на покой. Ако цял ден лежите на дивана и не правите нищо, тялото ви ще изразходва средно 1200 калории за дишане, храносмилане, изпомпване на кръв и други функции, които не забелязваме в ежедневието. Физическата активност повишава базалния метаболизъм и влияе на цялостния ви енергиен баланс.

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

Като бонус, редовните упражнения и ежедневната умерена активност ще осигурят синтез на протеини и мускулен растеж. А протеините са основният "строителен материал" за възстановяването и растежа на клетките.

За да направите спорта по-удобен и ефективен и да сведете до минимум риска от травми, "подгответе" тялото си предварително за тренировка. Използвайте спортна козметика: загряващи мехлеми преди тренировка и охлаждащи гелове след нея, за да отпуснете напрегнатите мускули и да възстановите силите си.

Сънят е всичко

Липсата на сън може да наруши метаболизма ви и да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания и диабет. Освен това хроничното лишаване от сън води до невротоксичност, т.е. до нарушения в работата на нервната система. Течността от гръбначния мозък към главния за кратко време на сън просто няма време да "отмие" всички натрупани вещества. Редовно недоспивайки, увеличавате шансовете за болестта на Алцхаймер или Паркинсон в напреднала възраст.

Затова не пренебрегвайте почивката и спете по 8 часа всеки ден. Също така спазвайте хигиена на съня: спете на пълна тъмнина и тишина, в хладна стая, като оставите настрана джаджите.

Разходки на чист въздух

Разходките на чист въздух също оказват благоприятно въздействие върху обмяната на веществата. В допълнение към физиологичните си ефекти те укрепват имунната система, подобряват функцията на сърцето и кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане.

Изпълнявайте дневната си норма за активност от 10 000 крачки. След един месец със сигурност ще забележите приятни промени: сънят ви ще се подобри, желанието за калорична храна ще намалее, а главата ви ще започне да "работи" по-добре.

Оттегляне от алкохола

За никого не е тайна, че алкохолът има вредно въздействие върху организма. Алкохолните напитки са едни от най-мощните окислители, които унищожават микробиотата (полезните микроорганизми) на червата, нарушавайки храносмилането и метаболитните процеси в организма.

Честата консумация на алкохол провокира хронична умора, сънливост и ни кара да остаряваме по-рано, отколкото трябва. Затова намалете алкохолните напитки до минимум или се откажете от тях завинаги.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес