Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дъвка - чудодейно лекарство срещу косопад

07 януари 2023, 14:00 часа

Чистата дъвка е естествена смола от иглолистни дървета, която има много полезни вещества и етерични масла. Безцветното вещество с вискозна структура има характерна миризма на иглички, прилага се в народната медицина при лечение на рани, изгаряния и възпаления на кожата. Не по-малко ефективно е използването на смолистата маса за укрепване на косата, премахване на себорея и сухота.

Смолата на иглолистното дърво се откроява на секции, предпазва откритите части на дървото от инфекция с гъбички. За лечение и възстановяване на косата по-често се използва кедрова смола, съчетаваща полезно вещество с мед, пчелен восък или билкови екстракти.

Полезни свойства на смолата

Смолата се основава на киселини, които ѝ придават антибактериални и противовъзпалителни свойства. Това е природен антисептик, който елиминира патогенните гъбички и бактерии. Лекарствата, базирани на нея, ускоряват заздравяването, стимулират регенерацията на клетките, облекчават възпалението и болката.

В козметиката кедровото масло на базата на смола се препоръчва при проблеми с косата .

Учени: Силният косопад може да е предвестник на това заболяване

Редовната употреба помага за:

● отървете се от излишните мазнини;

● укрепване на космените фоликули в случай на загуба;

● премахване на себорея и пърхот;

● ускоряват растежа на косата;

● за придаване на блясък и еластичност след боядисване.

Смолата влиза в състава на маски за лице, премахва обриви и акне, лекува белези. Естественият лек може да се използва за венците при пародонтоза, гингивит, приготвяне на топли компреси при ишиас, артрит и миозит.

Лекар: Този витамин спира косопада

Най добрите маски за коса със смола

Козметични продукти с натурална борова смола можете да намерите в специализираните магазини. Но високото съдържание на синтетични съединения не разкрива напълно полезните свойства на смолата. Пригответе сами маски и балсами, като сменяте съставките в зависимост от вида на косата.

Дъвката съдържа до 30% естествен терпентин, който при контакт с кожата привлича хранителни вещества и кръв към космените фоликули. Загрява горния слой на епидермиса, укрепва фоликулите, предпазвайки го от вредното въздействие на сешоар или химическа боя.

В случай на загуба и бавен растеж, направете маска от следните компоненти:

● 1 с.л смолни масла;

● 3 капки масло от розмарин;

● 1 капка етерично масло от канела.

Разбъркайте състава до гладкост, загрейте до комфортна температура. Намажете скалпа с върха на пръстите си, масажирайте леко, за да подсилите ефекта. Обилно да се изплакне с топла вода след 20-30 минути. Курс от 10 процедури ще възстанови силата на косата, ще събуди спящите луковици. За високо съдържание на мазнини добавете малко червен пипер или суха горчица.

Тези витамини водят до косопад

Ако косата е пострадала от много химическо и термо третиране, овлажняващ състав на базата на полезна смола ще помогне да се спре косопада.

За стягаща маска смесете в стъклена или керамична купа:

● 1 с.л смолни масла;

● 1 яйчен жълтък;

● 2–3 с.л кефир или домашно изварено мляко;

● 1 ч.л натурален мед.

Сложете маската върху суха, немита коса, завийте с топла кърпа. След 15 минути измийте косата с шампоан, следва плакнене с хладка вода, за да подобрите блясъка. При редовна употреба балансът на кожата се нормализира, кутикулата на косъма се затваря след оцветяване.

Ефективно средство срещу косопад е масажен курс с 5% балсам на базата на кедрова смола.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес