Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашни методи за премахване на папиломи и брадавици

18 юли 2023, 10:02 часа

Папиломите и брадавиците са често срещани кожни заболявания, причинени от човешкия папиломавирус. Въпреки че по принцип са безвредни, много хора предпочитат да ги премахнат по козметични причини или за да предотвратят разпространението им сред други хора. Ако търсите домашни методи за премахване на папиломи и брадавици, ето някои възможности, които да разгледате.

Салицилова киселина

За лечение на брадавици обикновено се използват продукти, които се продават без рецепта и съдържат салицилова киселина. Тя действа чрез постепенно разтваряне на слоевете на брадавицата. Нанесете разтвора или гела директно върху засегнатата област, като следвате предоставените инструкции. Може да са необходими няколко седмици последователно лечение, за да се видят резултати.

Оклузия с тиксо

Този метод включва покриване на брадавицата с тиксо, за да я задуши. Започнете с цялостно почистване на зоната и след това поставете парче тиксо върху брадавицата. Дръжте го на място за около седмица, като при необходимост сменяте лентата. След като махнете тиксото, накиснете брадавицата във вода и внимателно изпилете областта с пемза или шмиргел.

Ябълков оцет

Известен с киселинните си свойства, ябълковият оцет може да се използва за премахване на брадавици. Накиснете памучно топче в оцета и го нанесете директно върху засегнатата област. Закрепете го с превръзка или тиксо и го оставете за една нощ. Повтаряйте този процес ежедневно, докато брадавицата падне.

Това е най-ефективният начин за премахване на папиломи по кожата

Масло от чаено дърво

С естествените си антивирусни свойства маслото от чаено дърво може да бъде ефективно при премахването на папиломи и брадавици. Разредете няколко капки масло от чаено дърво с масло носител като кокосово или зехтин. Нанесете сместа върху брадавицата и я покрийте с превръзка. Повтаряйте този процес два пъти дневно, докато брадавицата изчезне.

Чесън

Чесънът съдържа антивирусни съединения, които могат да помогнат за премахването на брадавици. Смачкайте скилидка чесън и я нанесете директно върху брадавицата. Покрийте я с превръзка и я оставете за една нощ. Повтаряйте този процес всеки ден, докато брадавицата изчезне.

Кора от банан

Ензимите, съдържащи се в банановите кори, могат да помогнат за разтварянето на брадавиците. Втрийте вътрешната страна на зряла бананова кора върху брадавицата и я закрепете с превръзка. Оставете я за една нощ и повтаряйте процеса всеки ден, докато брадавицата изчезне.

Помнете, че макар тези домашни средства да са ефективни, те може да не действат при всички и резултатите да варират. От съществено значение е да се проявява предпазливост при опитите за отстраняване на папиломи и брадавици в домашни условия. Ако състоянието ви се влоши или ако не сте сигурни в диагнозата, е препоръчително да се консултирате с медицински специалист.

Освен това е изключително важно да поддържате добри хигиенни практики и да избягвате споделянето на лични вещи като кърпи или самобръсначки, за да предотвратите разпространението на HPV сред другите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес