Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дафиновият лист е полезен, но ето кой не трябва да го използва

05 септември 2022, 17:00 часа

Дафиновият лист е известна и широкоразпространена подправка, използвана още от древността. Нейните ползи обаче не се свеждат само до овкусяване на храната, като още в миналото нашите предци са открили и лечебните свойства на дафиновия лист. Нека видим част от положителните ефекти на подправката върху нашето здраве. 

Ползи от дафиновия лист

Състав

В химическия състав на дафиновия лист откриваме полезни вещества като витамин А, витамин С, витамин В, витамин РР, селен, фосфор, калций, мед, калий, фибри, танини и редица други необходими за здравето ни компоненти.

Поради всички тези полезни вещества дафиновият лист се оказва отличен антисептик, което е доказано с многобройни изследвания. Помага за по-бързото възстановяване на организма от инфекции и възпаления, има противогъбични и антибактериални свойства, спомага за изхвърлянето на токсините и солите на тежките метали от тялото, засилва имунитета и др.

Тинктура от дафинов лист от бабино време

При гъбични инфекции

Свойствата на дафиновия лист ще помогнат за потискане на размножаването на гъбичките или микроорганизмите в тялото. Според изследванията се справя най-ефективно с гъбички от род Candida. Можете да използвате също и етерично масло от дафинов лист при открити вредни микроорганизми в тялото.

При акне и кожни раздразнения

Дафиновият лист помага и при лечението на кожни раздразнения като дерматит, екземи, акне и др. Открийте рецепти за отвари или инфузии на базата на дафинов лист и прилагайте върху кожата или перорално за подобрение на състоянието ви. Те облекчават симптоми като сърбеж, подуване и зачервяване.

При артрит

Дафиновият лист има силни антисептични и противовъзпалителни свойства и спомага при борбата с артрит. За да облекчите дискомфорта или болката, направете компрес с дафинов лист - наистина е ефективен!

Запалете ДАФИНОВ ЛИСТ у дома и изчакайте 10 минути!

Ползи за жените

Относно организма на жените се смята, че дафиновият лист има няколко значителни ползи за облекчаване на менструални болки, нормализиране на хормоните по време на менопауза и т.н. Има положителни ефекти и при отслабване, тъй като спомага за изхвърляне на излишните течности и за по-бързото разграждане на мазнините. 

Но не бива да приемате отвари или да предприемате лечение с дафинов лист по време на бременност или кърмене - ефектите му са противопоказни!

Дафиновият лист не се препоръчва за лечение и при хора, страдащи от хроничен запек, заболявания на бъбреците, черния дроб, сърцето, язви на стомаха или двадасетопръстника. Също е добре да се консултирате със специалист преди употребата на подправката, ако сте склонни към алергии. Както знаете, при злоупотреба с количеството и най-здравословното нещо създава потенциален риск за здравето ни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес