Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чиа, лен и 4 други здравословни семена, които можете да добавите към вашата храна

17 февруари 2023, 18:00 часа

Някога семената са съставлявали една трета от диетата на нашите предци. Те са помагали за възстановяване след тежък физически труд и осигурявали на тялото необходимите витамини.

1. Чиа

Изяждайки 2 с. л чиа, вие обогатявате тялото си с магнезий с 30%, фибри с 40%. Трябва да сте наясно, в семената има антиоксиданти и полезните омега-3. Така оставате сити за продължително време, засилва се метаболизма и се стабилизират процесите, свързани с храносмилането. Семената от чиа лесно се добавят в пудинги, сутрешни каши, зеленчукови салати.

2. Лен

Семената съдържат много Омега-3,6 и 9. Тези ненаситени мастни киселини помагат в борбата със стреса, премахват токсините и поддържат здравината на клетъчната мембрана. Те са богати на растителен естроген и помагат за контролиране на хормоналните нива при жените. Те се усвояват добре от тялото в смляна форма, но е по-добре да направите това преди готвене. Лененото брашно се добавя към хляб и други сладкиши.

Най-доброто време за засяване на семена от домати за разсад.

3. Амарант

Семената нямат глутен, имат много диетични фибри и витамин А, подобряват храносмилането. Ако редовно добавяте амарант към храната, можете да предпазите тялото от очни заболявания, безсъние и сенилна деменция. От семената се получават вкусни сладки. Смесете ги с бадеми, орехи, мед или сироп от агаве, изпечете във фурната или замразете в хладилника.

4. Тиква

Тиквата е много здравословен зеленчук от пулпата до семената. Семената съдържат огромна доза витамин РР - 150% от дневната нужда на 100 g. Полезни са при лечение на диабет, артрит, повишават защитните функции на организма. Съчетават се с много продукти, добавят се към супи, салати, десерти, сладкиши.

Кои са най-полезните семена?

5. Черен кимион

Семената от черен кимион имат пикантен вкус и аромат. Те съдържат много танини, витамини и минерали. Добавете към храната като профилактика на възпалителни процеси, инфекции, заболявания на храносмилателния тракт. С черен кимион е добре зеленчуците и кореноплодите да се пекат на фурна. Особено добри са картофите, поръсени със семена и настърган кашкавал.

6. Горчица

Горчицата се добавя не само за подобряване на вкуса на ястието, но и за предотвратяване на много заболявания. Помага за изгаряне на калории и подобрява метаболизма. Също е богата на микроелементи: селен, цинк, манган, желязо. Дижонската горчица е добра в салати, сосове и маринати.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес