Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антибактериални кърпички или гел: Кое е по-ефективно?

10 декември 2020, 07:45 часа

Добрата хигиена на ръцете е от решаващо значение за ограничаване на бактериите и вирусите. Това може да включва измиване на ръцете със сапун и вода, алкохолни дезинфектанти за ръце или мокри кърпички. Кое обаче е по-ефективно?

Ще започнем с дезинфектантите за ръце. При тях най-важният аспект са активните съставки. Те трябва да съдържат между 60 и 95 процента етанол или изопропанол, което им дава най-добрата способност за борба с микробите. Дезинфектантът за ръце е полезен, ако нямате достъп до мивка и сапун. Единственото условие е да ги съхранявате на хладно и тъмно, за да не се изпарят активните съставки. Тези продукти се препоръчват да се използват след возене в градски транспорт, пазаруване в магазин и подобни дейности на обществени места.

КАК ДА ДЕЗИНФЕКЦИРАТЕ ТЕРМОМЕТЪР

Подобно на геловете и спрейовете, при мокрите кърпички е задължително да използвате такива с алкохол в тях. Те действат, като дестабилизират клетките на вируси и бактерии, като по този начин ги „деактивират”. Кърпичките са добър вариант, ако имате някакви видими замърсявания по ръцете. След като почистите старателно мръсотията, може да нанесете гел или друг вид дезинфектант, което доказва, че вторите такива са доста по-ефективни, що се отнася до борбата с микробите.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес