Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако сушите дрехите си на балкона, много ВНИМАВАЙТЕ за това

17 февруари 2022, 09:51 часа

Ако у дома не разполагате със сушилня, то навярно ви се налага да сушите дрехите на балкона, след като ги извадите от пералнята. Рядко обаче се замисляме, че когато оставим прането да съхне, приятният аромат от омекотител изчезва и дрехите попиват всевъзможни миризми, носещи се във въздуха.

Много хора обаче са на мнение, че спалното бельо трябва задължително да се суши на чист въздух, за да може слънчевата светлина да прочисти по-голямата част от бактериите. Това твърдение обаче е частично вярно и сега ще разберете защо е така.

Опасно ли е сушенето на дрехи в стаята?

За какво да внимаваме, ако редовно сушим дрехите си на балкона?

Хората, които са жители на големия град, многократно са се сблъсквали с праха и мръсотията по улиците и във въздуха. В много от случаите жилищата имат балкони, с изглед към натоварен булевард или оживена улица, по която непрестанно се движат превозни средства.

Влажното пране ще се превърне във филтър и всички онези фини прахообразни частици мигновено ще полепнат по него. Не става въпрос обаче само за прах, а и тежки метали, праха от спирачните накладки и сажди.

Когато съберете спалното бельо от простора и легнете да спите върху него, вие ще имате контакт с всички тези канцерогени. Ако това се превърне в честа практика, рискувате да си навлечете здравословни проблеми, свързани с възпаления или друго.

Разбира се, не е гаранция, че всичко това ще се случи, защото зависи от имунитета на човешкото тяло и как то ще се справи с тежките метали.

Много е важно да внимавате, когато сушите дрехите си на балкона. За предпочитане е да го правите, единствено, ако живеете в екологично чист район. Хората, които разполагат с голям двор със зеленина, също няма от какво да се страхуват. Ако обаче терасата ви гледа към магистралата или друг оживен път, най-добре се въздържайте да изкарвате спалното бельо на балкона.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес