Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако глътнете дъвка, може да се сблъскате със следните проблеми

22 април 2023, 17:00 часа

Гълтането на дъвка е действие, което много хора правят по инерция. Може да се случи, особено когато сме заети и я глътнем по погрешка или дори когато нямаме къде да изхвърлим дъвката. Но гълтането на дъвка може да предизвика някои опасности за здравето. Ето какви са те:

1. ЗАСЯДАНЕ НА ДЪВКАТА

Една от най-честите опасности при гълтането на дъвка е да заседне в гърлото. Ако дъвката е прекалено голяма или е лепкава, тя може да заседне в гърлото и да предизвика задушаване.

2. ЗАПУШВАНЕ НА ХРАНОПРОВОДА

Гълтането на големи парчета дъвка може да доведе до запушване на хранопровода, който свързва устата и стомаха. Това може да предизвика болка, сълзи и дискомфорт при гълтане.

3. НАРУШАВАНЕ НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Гълтането на дъвка може да наруши функциите на храносмилателната система. Ако дъвката остане в стомаха за дълго време, тя може да натрупа газове и да предизвика болки в стомаха и диспепсия.

4. ЗАГУБА НА ЗЪБИТЕ

Гълтането на дъвка може да доведе до загуба на зъбите. Ако дъвката остане залепнала върху зъбите, това може да доведе до заболявания на венците, възпаление и други заболявания на устната кухина.

Опасно ли е, ако глътнем дъвка?

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ОПАСНОСТИТЕ ОТ ГЪЛТАНЕТО НА ДЪВКА?

Ето няколко съвета за предотвратяване на опасностите от гълтането на дъвка:

1. ИЗХВЪРЛЯЙТЕ ДЪВКИТЕ СЛЕД УПОТРЕБА

Както вече споменахме, е важно да изхвърляте дъвките след употреба. Не ги гълтайте, а изхвърляйте в кошчето за боклуци. Не само заради вас самите, но и за доброто на животните, които могат да попаднат на вашата дъвка.

2. ВЗИМАЙТЕ ПО-МАЛКИ ПАРЧЕТА

Ако сте привикнали да дъвчете по-големи парчета дъвка, опитайте да се сдържате до по-малки парчета. Може и да не правите големи балони с дъвката, но поне ще намалите риска от засядане в гърлото.

3. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ДЪВЧИТЕ ДЪВКА

Когато сте заети, е по-вероятно да гълтате дъвката по инерция. Затова опитайте да не ядете или говорите, докато дъвчите дъвка.

Гълтането на дъвка може да предизвика някои опасности за здравето, като засядане, запушване на хранопровода, нарушаване на храносмилателната система и загуба на зъбите. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес