Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 ползи от кокосовото масло

15 декември 2022, 14:22 часа

Ползи за здравето на кокосовото масло

То не е подходящо за всякакъв вид локална употреба и трябва да се употребява умерено, но кокосовото масло може да има някои ползи като средство за лечение на определени здравословни проблеми. Разбира се, винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да се опитате да лекувате дадено състояние у дома.

Кокосово масло – полезно ли е за кожата?

1. МОЖЕ ДА УСПОКОИ СЪРБЕЖА В УШИТЕ

Сърбежът на ушите е доста често срещан и често се причинява от инфекция, псориазис или дерматит. Някои хора влошават състоянието си, като използват неща като фиби, закачалки за дрехи или клечки за зъби, за да чешат вътрешността на ухото. Това е опасно и не трябва да го правите. Когато няма данни за травма или инфекция, сърбежът в ухото може да се лекува с леки стероидни капки за уши. Вашият лекар може също така да препоръча използването на 70-процентов алкохол като капки за уши.

Ползите от кокосовото масло за косата и скалпа

Кокосовото масло също е често срещан домашен лек за сърбеж на ушите (и други причини за сърбеж, като например циреи), но е важно първо да се консултирате с вашия лекар, за да определите причината за сърбежа. Кокосовото масло може да намали количеството на бактерията Staphylococcus aureus, която има склонност да колонизира кожата при екзема. С други думи, антибактериалните му свойства могат да бъдат полезни при лечение на сърбеж на кожата. Вашият лекар ще определи дали трябва да използвате кокосово масло при сърбеж в ушите и причината за сърбежа, независимо дали става въпрос за екзема, лющеща се кожа в ушния канал, суха кожа в ушите или нещо друго. Сърбежът в ушите може да бъде причинен и от натрупване на ушна кал. Кокосовото масло често се изтъква като домашен лек за този проблем.

Употреби на кокосово масло, които ще променят живота ви

2. МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕФЕКТИВЕН ЛУБРИКАНТ

Кокосовото масло може да издържи по-дълго и да създаде по-малко бъркотия от други видове масла за готвене, когато се използва като сексуален лубрикант. То обаче може да разгради латекса и да го направи по-малко защитен, така че трябва да изберете друг лубрикант, ако използвате диафрагми или презервативи. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес