Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 храни за здрава коса

24 март 2021, 07:50 часа

Колкото и здрава да е косата ти, сигурно ти се е случвало в някои периоди да пада по-интензивно или да не можеш да се отървеш от цъфтящите краища. Стресът, гените, анемиите, нездравословният начин на живот, боледуването, възрастта. Всички тези фактори се отразяват негативно върху доброто състояние на косата. Правилното хранене ни дава шанс да оправим нещата. Може и да не подозираш, но тези продукти ще ти помогнат. Ето и 10 храни, които да консумираш за здрава коса: 

1. Авокадо

Авокадото съдържа витамин E, който подобрява кръвообращението и оросяването на скалпа. Основна предпоставка за здрава коса. Плодът от авокадо ще снабди организма ти още с фолиева киселина, калий и витамини от група B.

2. Яйца

Яйцата съдържат много протеини, които подпомагат образуването на колаген. Той играе важна роля в изграждането на защитната обвивка на косъма. С напредването на възрастта тялото произвежда по-малко колаген и косата може да изглежда изтощена. Хапвай четири пъти седмично по едно яйце, което съдържа още витамин A и D, лутеин и цинк. 

3. Тиквено семе

Не е само за чоплене на плажа. Тиквеното семе съдържа много протеини и цинк. Осигурява на тялото и желязо, фосфор, магнезий. Една супена лъжица тиквено семе на ден има благотворно действие върху обновяването на клетките и имунната система. Така ни помага да заздравим косата си.

4. Зеленолистни зеленчуци

Зеленчуци, като спанака, марулята и зелето, увеличават производството на кератин в тялото. Той подсилва фоликулите и заздравява косата от корените. Хапвай по 100 грама зеленолистни зеленчуци на ден. Така тялото ти ще поеме и други полезни вещества, като витамин A, B, V, K, калий и фолиева киселина.

5. Ленено семе      

Като чудесен източник на омега-3-мастни киселини, лененото семе подпомага подхранването и подсилването на косата. Консумирай до една супена лъжица от него на ден. Лененото семе съдържа още магнезий, витамин B1, фосфор и селен.

6. Смокини

Вкусният плод е добър източник на желязо, калий, магнезий, витамини A и E. Хапвай по две смокини на ден за здрава коса.

7. Горски плодове

Една шепа на ден от тези витаминозни бомби, ще подсили корените. Антиоксидантите в горските плодове предпазват космените фоликули от увреждане. Богати са на витамин C и подпомагат усвояването на желязо.

8. Соеви зърна

Соята съдържа DHT (дихидротестостерон). Когато производството на този хормон в организма излезе извън баланс, може да се стигне до косопад. Омега-3 мастните киселини, желязото, магнезият и витамин B2, които усвояваме при консумацията на соя, допълнително заздравяват косата. Необходимата доза е само една порция от 75 грама на седмица.

9. Водорасли

Морските кафяви водорасли, наричани още келп, директно засилват растежа на косата с полезни вещества, като желязо и аминокиселината лизин. Популярната супер храна съдържа още цинк, фолиева киселина, магнезий, витамин B2 и B5. Препоръчителната дневна доза кафяви водорасли е 10 грама.

10. Манго

Екзотичният плод е с богато съдържание на силициев диоксид, който заздравява съединителните тъкани в целия организъм и прави косата по-гъста. Два резена манго на ден са достатъчни. Плодът съдържа още витамин A, B6, C и фолиева киселина.

Адриана Пейчева
Адриана Пейчева Отговорен редактор
Новините днес