Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коментар: Проучването на Марс демонстрира технологичния прогрес на Китай

21 май 2021, 18:15 часа • 3559 прочитания

С марсохода Джужун Китайската космическа агенция поднесе изключителен подарък за 100-годишнината от основаването на Китайската комунистическа партия. Това се казва в материал на CNN, посветен на мисията до Марс.

Според репортажа на американската медия, на 15 май китайският марсоход с името на бога на огъня в китайската митология Джужун, е постигнал историческо кацане на Марс. През последните 100 години Китай постигна голям напредък в повишаване на своите научни и технологични способности и бързо настигна Запада. Въпреки че технологиите на китайския марсоход не са по-добри от американския роувър Пърсивиърънс, страната отправя ясен сигнал, че способностите ѝ в Космоса настигат тези на САЩ, се казва в материала на медията, цитиран от 24 часа.

Преди два дни китайският марсоход за първи път изпрати данни чрез орбитъра "Тиенъун-1", съобщиха от китайската Програма за изследване на Луната. Орбитърът извърши четвъртото си спиране близо до Марс, навлизайки в орбитата за релейна комуникация. В съобщението от Китай се посочва, че в понеделник марсоходът за първи път е предал успешно данни до Земята чрез орбитъра, на който му отнема 8,2 часа, за да направи една обиколка около Марс. Орбитърът служи като релейна станция за комуникация между Джужун и Земята.

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес