Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай ще задължи технологичните компании да предоставят данни за клиентите си

11 януари 2021, 13:31 часа • 1185 прочитания

Властите в Китай възнамеряват да принудят няколко китайски технологични компании да предоставят данни за предоставени кредити на техните клиенти, пише БГНЕС.

По информация на Reuters мерките са планирани с цел предотвратяване на вземане на прекомерно големи заеми и случаи на мошеничество. Данните за заетите средства ще бъдат предоставяни от държавните кредитни институции. Ant Group и Tencent са отказали коментар по темата, а JD.com и Народната банка на Китай засега не са правили изявление.

Финансово-технологичната компания Ant Group, телекомуникационният гигант Tencent и платформата за интернет-търговия JD.com имат и финансови услуги и предлагат кредити на своите клиенти.

През последните месеци властите в Китай засилиха контрола върху пазара и финансовия сектор.

Припомняме, че през декември 2020 г. Държавното управление по регулиране на пазара наложи глоби на три китайски платформи за електронна търговия - Tmall, JD.com и Vipshop, заради „ненадеждно ценово поведение” в период на разпродажба по случай Деня на ергена (11 ноември).

Регулаторът глоби платформата за интернет търговия Alibaba и компания Tencent заради нарушаване на правилата за информиране при сключване на сделки. Управлението започна разследване срещу Alibaba по подозрение в нарушаване на антимонополното законодателство.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес