Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Facebook облекчи правилата за "враждебна реч" срещу Русия

11 март 2022, 04:30 часа • 15521 прочитания

Международно осъжданото нахлуване на Москва в съседната ѝ страна предизвика не само безпрецедентни санкции от страна на западните правителства и предприятия, но и вълна от онлайн гняв, предава БГНЕС.

Facebook заяви, че заради инвазията в Украйна временно облекчава правилата си относно враждебната реч. Освен това - ще се позволяват призиви за смъртта на Владимир Путин и Александър Лукашенко, но ако в публикациите има призив за друга смърт или ако има "два индикатора - за метод и местоположение". 

"В резултат на руското нахлуване в Украйна ние временно разрешихме форми на политическо изразяване, които обикновено биха нарушили нашите правила, като например изказвания за насилие, като "смърт на руските нашественици", се казва в изявление на компанията майка на Facebook Meta. "Все още няма да разрешаваме призиви за насилие срещу руски цивилни граждани", добавиха от Meta.

И още - ще бъде позволено възхваляването на полка "Азов", който е известен като крайнодясно формирование, "но само в рамките на ролята им като част от Украинската национална гвардия и в контекста на това, че защитават Украйна". През 2019 година полето на изява на "Азов" беше спряно от Фейсбук и това беше коментирано в материал на Радио "Свободна Европа" - дали изобщо е толкова лесно социалната мрежа да се отърве от тяхната идеология на "бяло превъзходство" в нацистки стил. Сега обяснението е, че "Азов" няма да може да ползва Facebook да пропагандира идеологията си или да набира нови членове, но вече определени похвали за тях са разрешени. Дадени са примери:

1. НЕ МОЖЕ да се позволи във Фейсбук да излизат публикации в стил "Гьобелс, Фюрера и Азов са пример за национална саможертва".

2. МОЖЕ да се позволи "Атакуват ни. "Азов" храбро бранят града ни".

Facebook направи изявлението си след материал на Ройтерс, в който се цитираха имейли на фирмата до нейните модератори на съдържание, в които се казва, че политиката се прилага за Армения, Азербайджан, Естония, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Украйна. Facebook и други американски технологични гиганти предприеха действия за налагане на санкции на Русия за атаката срещу Украйна, а Москва също така предприе действия за блокиране на достъпа до водещата социална мрежа, както и до Туитър. По този начин Русия се присъединява към много малкия клуб от държави, които забраняват достъпа до най-голямата социална мрежа в света, заедно с Китай и Северна Корея.

ОЩЕ: Главната прокуратура в Русия поиска Meta да бъде призната за екстремистка организация

Блокирането на Facebook и ограничаването на Twitter миналата седмица се случиха в същия ден, в който Москва подкрепи налагането на затворнически присъди на журналисти от медии, публикуващи "невярна информация" за войната.

Още по темата Украйна - четете тук.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес