Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пазарът на дигиталните образователни продукти ще стигне 33.2 милиарда през 2025 година

08 юни 2020, 13:30 часа • 1318 прочитания

Пазарът на дигиталното образование е пред изключителен бум, сочи ново проучване на Маркетсанд Маркетс. Ако към днешна дата прогнозираният годишен обем на този пазар е 8.4 млрд. долара, прогнозите са за ръст с 31.4% на година и достигане на обем от 33.2 млрд. долара през 2025 година.

Данните са базирани спрямо регистрирането на два параметъра - кой се възползва от дигиталното образование (индивидуални потребители, академични институции, фирми и държавни структури) и какъв тип дигитални продукти се търсят (самоучители и водени от инструктори онлайн курсове).

Основните фактори, които ще засилят нарастването на този пазар са по-голямото интернет покритие в световен план, както и по-евтината цена за изграждане на нови интернет връзки. Също така все по-широкия достъп до образователни дигитални ресурси, както и повишеното търсене на “микрообучения” - под това се има предвид възможността на даден потребител да учи за конкретен проблем, а не да е част от цялостна схема на обучение. Тласък на процеса дават и технологичните иновации като виртуалните класни стаи например, които развързват ръцете на компаниите, които предлагат онлайн обучения.

Особено впечатление в проучването прави ръстът на индивидуалните потребители, които имат нужда да придобият конкретно знание и се записват на отделни курсове или обучения. Търсенето за този тип продукти се увеличава ежедневно и това дава шанс на университетите да либерализират достъпа до своите курсове. Както писахме преди време, една от бъдещите ниши, която по-напредничавите университети и към днешна дата започват да заемат е продаването не на пакети от знания (специалности), а на кредити, които всеки може да избере сам как да изразходи за различни курсове (или пък само един). 

Проучването показва, че към момента най-търсени са курсовете по компютърни науки, медицина, инженерните специалности, химия и физика. Разрастването на Интернет на нещата (Internet of Things - IoT) изисква и все повече висококвалифицирани кадри, които да работят с различните инструменти за управление на големите масиви от данни. Съответно компаниите от сектора все повече разчитат на различни дигитални курсове, за да дообразоват работниците си. Колкото до програмирането - не е изненада, че в този сектор ръстът на курсовете по Python, Analytics Edge и Artificial Intelligence (AI) е постоянен и лесно може да бъде засечен през онлайн платформи като Coursera, Udacity, FutureLearn и други.

Към момента тези тенденции са най-видими в Северна Америка, където основен фактор е силното взаимодействие между държавните институции и частните играчи на пазара. Не е за подценяване и фактът, че университетите там инвестират огромни суми в създаването на дигитални екосистеми и силно насърчават разнообразни дигитални услуги свързани с образованието. Именно затова се очаква Щатите и Канада да са с най-голям ръст на дигиталните образователни платформи в следващите години и да са водещи в световен план в следващите 5 до 10 години.

Рая Йорданова
Рая Йорданова Отговорен редактор
Новините днес