Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За режима на тока, кастовата система и други странности от Непал

09 декември 2013, 10:46 часа

Атанас Куцев продължава разказа си за своето пътешествие в Непал, където е по доброволческа програма, в която обучава деца-монаси на английски език. В блога си runawayparadise.wordpress.com той ни споделя какво го е изненадало, кои са най-любопитните неща, които е видял и каква е кастовата система там.

Непал ме изненада с много неща. Толкова е по-различен от това, с което сме свикнали. Някои неща гъделичкат любопитството ти, други са доста шокиращи.

На първо място, има режим на тока. Спира всеки ден, понякога дори по два пъти, като си има график. Причината е, че електроенергията на Непал се произвежда от ВЕЦ и особено през зимата няма много вода, която да я захранва. Повечето къщи си имат акумулатори, но децата все още подскачат, когато дойде токът.

Може би още по-учудващото е, че все още има кастова система. Дори и ситуацията да се променя бавно през последните 20 години (особено в Катманду, където Западът нахлува безмилостно), все още има традиции, които трябва да се спазват. Има три големи групи касти, всяка от която има няколко субкасти, а в тях има много други. И, разбира се, всяка има собствен език. :) Също така, не можеш да сключиш брак с човек от друга субкаста. Но ако наистина много искаш, можеш да го направиш, но и двамата ставате от по-ниската каста. Непалците не се разделят от семейството си. Традиция е жената да живее със съпруга си и неговото семейство.

Както споменах по-горе, има три главни групи касти – Алпийска (в планинските региони), Умерена (в долините) и Субтропична. Ще ви разкажа за по-интересните примери.


Запознайте се с Шерпите (на водещата снимка), известни с това, че носят раниците на планинарите до Еверест и изобщо до където можете да си представите. Всъщност, първият човек, стъпил на върха е Шерпа Тензинг, помогнал на Едмънд Хилъри през 1953. Шерпите са бузести, пълнички и с малки очи, заради всичките млечни продукти, които консумират. Но най-любопитният факт е, че когато жена се омъжи и отиде да живее със съпруга си, тя бива… поделяна… между него и братята му. И обикновено те са поне четирима…

Интересни представители от Умерените касти са Магарите и Тамангите. Когато ти дойде времето за женитба, твоят пръв избор трябва да е… брадовчед/ка ти. Но, за щастие, можеш да го избегнеш, плащайки малка „компенсация” – бутилка вино и няколко монети. Струва си, нали?

Гурунгите също са от Умерените касти. Обикновени и импулсивни хора. Имат два начина за женитба. Първият е всъщност надпяване – в малка къщичка момичетата започват да пеят, а момчетата ги следват. Всички те трябва да измислят собствени песни и, който спре да пее последен, може да си избере някой от противниковия отбор и да се оженят. Но момчетата трябва да са много внимателни – ако момиче спечели, тя може да си вземе едно от момчетата вкъщи и той трябва да върши всичката къщна работа!

Вторият начин е на месечния пазар. Ако момче си хареса момиче там, може да я отвлече вкъщи. Ако тя успее да избяга в следващите 4 дни, е свободна, но ако не успее, е омъжена завинаги.

Важна част от непалската култура е гостоприемството. Непалците са много приветливи хора. За тях е чест да имат гости и е задължително да им сервират нещо, дори и да е само вода. Гостът е като божество. Е, обикновено сервират толкова много неща, че не можеш да изядеш дори половината. Много невъзпитано е да кажеш „не”, затова по-добре да измислиш добро извинение. Но не помисляй да казваш, че си болен. Защото просто ще ти донесат още храна, защото за тях храната означава здраве. Колкото повече ядеш, толкова по-силен и здрав ставаш. Помните Дал Бат, нали?

И като за край – рожденият ден на малката дъщеричка на директора на доброволческата организация. Едно от най-големите лакомства на масата бяха шишчетата с маршмелоу, желирани бонбони… и кренвирш. Е, беше… различно. :)

Снимки: Атанас Куцев

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес