Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Провадия - подценяваната дестинация, която си струва да (пре)открием

29 декември 2020, 11:54 часа

За добро или лошо през 2020-та не можеше да пътуваме толкова, колкото искаме. Очертаваме се 2021-ва да започне по същия начин, но това, което можем да направим, е да посетим интересни места в нашата родина за пръв или пореден път. Нашите приключения ще започнат с едно изключително интересно място, но за сметка на това сравнително непознато. Става дума за град Провадия и неговите околности. 

Разбира се, първата ни асоциация е крепостта Овеч. Тя е много позната и разкрива невероятна панорама към града и околността. До Провадия може да се стигне сравнително лесно ако се намирате в Североизточна България, най-вече във Варна. Можете дори да хванете влак, с който да идете сравнително бързо (малко над час). Разбира се, започваме с легендарната крепост, която разкрива чудната гледка пред нас. На мястото е имало крепост още от трети век, която с известни прекъсвания е функционирала чак до края на 18-ти век. Туристическата атракция е отворена цяла година и е добра идея за някой топъл уикенд през януари и февруари. Можете да ангажирате екскурзовод от местния исторически музей. Препоръчваме да го направите, защото иначе ще видите само камъни и красива гледка. 

ИДЕИ ЗА УСАМОТЕНИ ДЕСТИНАЦИИ

Историческият музей е друго задължително място за посещение. Той се намира в къщата на местния известен опълченец Стефан Богданов и започва да работи от края на 50-те години на миналия век. В нея е уредена музейна сбирка с над 15 000 експоната, които проследяват историята на града и региона от дълбока древност до днес. 

Друга интересна забележителност е Ламбовата къща. Освен това трябва да обърнем заслужено внимание и на най-важното откритие в региона - солницата в Провадия. Тя е датирана на 6500 години и в момента има нови проучвания, които хвърлят повече светлина върху миналото на този уникален обект. 

 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес