Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Непознатата Северозападна България

04 декември 2015, 11:24 часа

Места, които всеки природолюбител би оценил... Пейзажи, които грабват без изключение всеки съзерцател... Въздух, изпълващ с „онази“ планинска свежест... Не е всичко, което може да опише живописната Северозападна България, но всичко това напълно отговаря за тези земи. Затова „Българският пътеводител“ ви кани на пътешествие в края на седмицата именно по тези места – да потопите пръст в историята на Монтана, да почерпите от духовното смирение на свещени кътчета, да се възхитите на природната щедрост...

Монтана

Естетичното око на древните народи и дарбата им да откриват подходящи условия на живот са довели тук заселници още през античността. Тези земи са обитавани от траки и римляни. И тяхното пребиваване и днес се вижда в множеството археологически паметници, пръснати из цялата околност. Траки, римляни, готи, славяни са оставяли своите следи в района на Монтана и нейната антична крепост „Кастра ад Монтанезиум“. Твърдината е частично, но достатъчно реставрирана, за да отвежда посетителите си в далечните времена на племенния живот. За да е по-пълноценна разходката ви сред дебелите каменни стени, можете да наемете екскурзовод.

В града ви очакват историческа и археологическа музейни експозиции, единствената реставрирана късновъзрожденска къща в Монтана – Михайловата къща, храмът "Св. св. Кирил и Методий", в покрайнините на населеното място се намира един от най-големите язовири в страната - "Огоста", с всички предпоставки за различни видове туризъм в околностите си.

Чипровци


Снимка: Георги Йорданов

Само на няколко километра от Монтана се намира градът, който все ще се свързва с традиционните си килими – Чипровци. Не по-малка слава има и неговият манастир „Св. Иван Рилски“. Сред пленителните склонове на Язова планина той е разпрострял величествената си снага и отстоява правото на духовност още от далечния X в. В намиращата се в пределите му кула-костница можете да се поклоните пред тленните останки на въстаниците от т. нар. Чипровски бунт.

Предвид планинското разположение на града, той няма как да е лишен от природни красоти. Така че след известна разходка по екопътека „Дамяница“ жадният поглед пие от водите на прекрасния Чипровски водопад

Снимка: Петър Чолаков

Недалеч от тук, край с. Георги Дамяново, може да посетите Лопушанската обител „Св. Йоан Предтеча“. Неговата впечатляваща история се свързва с делата на Апостола на Свободата Васил Левски и писателя Иван Вазов. Сградата му е умалено копие на Рилската обител и е третата по големина в България. Заедно с историческите събития, на които е богат, в района му с пълна сила действат законите за природната прелест. И днес Лопушанският манастир е едно достойно поддържано за миналото си и вълнуващо място.

Берковица

Можете да направите един бърз скок отново в древността - на 23 км южно от Монтана, в пределите на днешна Берковица, където някогашни народи също имали селище. Виждаме това по останките от античната и средновековна крепост „Калето“. Но, когато се озовете тук няма как да останете само с разходка до нея. Защото възможностите са много - туризъм, спорт, почивка, развлечения. Щедрата Старопланинска природа с всичките си дадености има заслугата за обявяването на Берковица за национален курорт. Наред с всичко в града се издигат исторически и културни паметници – символът му Часовниковата кула, Къщата-музей „Иван Вазов“, Чешма „Малинарка“, историческата сграда на старото училище „Отец Паисий“ - днес художествена галерия и др.

Само на 9 км. от града сред наистина омайната планинска природа е разположен Клисурският манастир - едно чудесно поддържано средище на духовността от първата половина на XIII в. Той се вписва по прекрасен начин в заобикалящите пейзажи с богатата зеленина на двора, със снежнобелия цвят на фасадата и прецизно подредените камъни в основите на сградите му и вътрешните алеи. Храмът е действащ, девически. В него работи иконописно ателие и селскостопанска ферма, често се организират детски лагери. В обителта, която е четвъртата по големина в цяла България, блика извор с лековита вода и интересна история.

Вършец

В този район можете да се отдадете и на СПА почивка. За целта търсете курортното градче Вършец, в което има многобройни минерални извори със силни лечебни свойства. Те бликат от пукнатините на скални масиви и носят безценни полезни вещества от земните недра, използвани за рехабилитация, за профилактика и лечение на редица заболявания. Това място е заобиколено от живописни пейзажи – вековни гори, красиви скални образувания, величествения планински венец Козница, криволичещата р. Ботуня... Множеството природни местности „Зелени дел, „Водопада“, „Иванчова поляна“, „Червени камък“ и хижи – „Бялата вода“ и др., най-високият връх Тодорини кукли (1785 м), обогатяват възможностите за туризъм. Вършец може да е началната точка на посещението ви в Клисурския манастир. А вътре в самия град, случайно или нарочно ще попаднете на Старата и Новата минерални чешми, Старата минерална баня – първата подобна в България, романтичният булевард „Чинарите“, старото Банско казино, градският лесопарк, музеи, храмове.

За запалените планинари на малко над 2000 м н. в. се извисява старопланинският връх Ком. Преди столетия той послужил за вдъхновение на патриарха на българската литература Иван Вазов при написването на стихотворението „На Ком“. Днес е предизвикателство за любителите на планинските преходи – оттук започва маршрутът „Ком-Емине“, преминаващ през почти цялото протежение на Стара планина на българска територия.

Античност, по-нова история, духовност, СПА и планински туризъм – наистина безкрайни възможности за приятно и ползотворно прекарване на времето предлага Северозападна България. Често пренебрегвана, тази част от страната ни разгръща прелестите си по един неподправен начин и очаква да я откриете. Не се бавете, времето все още го позволява!

Автор: Петя Георгиева, НТК „Българският пътеводител“

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес