Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко държави имат излаз на Черно море?

03 август 2023, 08:45 часа

В разгара на летния сезон и в началото на август – месеца на отпуските и дългоочакваната морска почивка, темата за Черно море няма как да не е на преден план. Ние обаче няма да ви занимаваме с цените на чадърите на плажа, липсата на паркоместа, обслужването  и чистотата на водата – злободневни теми, по които се говори всеки ден, а с интересни факти за Черно море, които ще повишат общата ви култура и познания относно мястото, на което най-вероятно ще релаксирате пълноценно и ще се насладите на почивката си. Освен ако, разбира се, не сте избрали Гърция или друга любима лятна дестинация на българите въпреки бушуващите там пожари.

Предпочитате именно Черно море, но не сте очаровани от условията за почивка в страната ни? Може ли да се насладите на 5 звездно изживяване на Черно море с превъзходно обслужване, вкусна храна и дестинация, която не сте посещавали, извън пределите на страната ни? Имайки предвид, че и други държави имат излаз на Черно море, това е напълно възможно. Нека видим страните, които може да посетите, за да сте на море извън България, но това да е именно Черно море.

Държави на Черно море – колко и кои са те?

Цели 6 страни имат излаз на Черно море, като първенец по площ на този излаз е Украйна, дължината на крайбрежната ивица на която е цели 2782 километра. Едва ли ще се насочите там, имайки предвид настоящата ситуация, както и към държавата с втората по дължина на крайбрежната ивица – Турция – цели 1329 километра, която обаче също не може да ви посрещне с превъзходни условия за настаняване, тъй като брегът е скалист и не предлага условия за морски туризъм, поради което липсват и морски курорти в тази крайбрежна зона на Турция с Черно море, въпреки внушителната ѝ дължина. Останалите държави на Черно море имат по-скромна дължина на крайбрежната ивица, но пък имат чудесни морски курорти – Русия е с 800 километра, следвана от страната ни – 378 километра, Грузия – 310 километра и Румъния – едва 225 километра. Черно море е единствено море за 4 от тези 6 държави – България, Грузия, Румъния и Украйна.

Черно море има своето име във всяка една от тези държави, което име в превод следва да рече именно Черно море. На руски език името на нашето море е Чёрное море, на украински е Чорне море, на румънски: Marea Neagră, на турски: Karadeniz; на грузински: შავი ზღვა.

Сред градовете по бреговете на Черно море, които са най-гъсто населени, са: Истанбул и Самсун в Турция, Одеса в Украйна, Кюстенджа в Румъня, Варна и Бургас в България.

Общите размери на това вътрешноконтинентално море, най-изолираното от Световния океан море, е 1166 километра дължина и 624 километра ширина, а площта и обемът са съответно 436 402 квадратни километра и 555 000 км3 . На юг от Кримския полуостров се намира най-дълбоката точка на Черно море, а между българския град Бургас и Кобулети е измерена най-голямата ширина на Черно море – цели 1167 километра.

Черно море има и своя празник – 31 октомври – дата, която е странна за повечето от нас, тъй като не я свързваме с нищо специално от историята на морето ни, още повече, че тя е и извън сезона и края му, тоест туристите не могат да присъстват на празника на любимото си море и да го споделя и съпреживеят.

Значение и история на Черно море

Понтос Аксинос, както се е наричало Черно море в миналото, е имало важно стопанско значение, тъй като средновековният път на коприната, свързващ Европа през Кавказкия регион и Централна Азия с Китай, е минавал именно през Черно море. Преди повече от 7600 години Черно море се е оформило във вида, в който го познаваме днес.

С увеличаване на солеността на Черно море, която днес е 18‰, то постепенно става дом за средиземноморски видове, докато сладководни организми се срещат основно в заливите и лиманите с по-ниско съдържание на сол. Като цяло обаче водите на Черно море остават по-слабо солени в сравнение с тези на Световния океан например и с другите морета като причината за това се корени в значителния приток на речни сладки води.

Значението на Черно море е както икономическо – туризмът формира немалка част от БВП, а морето е транспортен път за превоз на пътници и товари, за търговия, така и свързано с природата и опазването ѝ – по крайбрежието на Черно море има редица защитени територии и природни паркове.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес