Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е старата столица на Гърция - първата след освобождението ѝ?

06 март 2023, 07:15 часа

Нафплион (Анапли) е исторически град в Гърция, едно от важните туристически средища на тази страна. Намира се на 10 метра надморска височина, на брега на Арголидския залив и на 94 километра югозападно от Атина.

Според легендата, древният град Навплия е основан от Навплий, син на бога на морето Посейдон. Археологическите разкопки са доказали, че селището е съществувало още през микенския период. Следи от сгради датират от 3-то хилядолетие пр. Хр., но всяка следваща епоха е добавяла свои собствени укрепления. Градът е споменат за пръв път в древноегипетски източници около 1370 г. пр. Хр.

След като кръстоносците превзели Константинопол през 1204 г., Нафплион бил даден на френските рицари като част от владенията на „херцога на Атина“ Отон дьо ла Рош и неговите наследници. През 1388 г. те продали града на венецианците. На свой ред те го притежавали до 1539 г., когато турците го превземат, а сетне отново преминава от ръце в ръце.

По време на Гръцката революция от 1821-1829 г. градската крепост Паламиди била превзета от отряд въстаници, водени от Стайкос Стайкопулос. Предвид силните укрепления на града, тогавашното гръцко правителство се настанило тук. Нафплион станал официална столица през 1829 г. до 1834 г. - когато крал Отон преместил столицата в Атина.

Сред видните личности, родени в Нафплион, е Николас Грего - един от 18-те оцелели моряци от експедицията на Магелан, които извършили първото плаване около света през 1522 г.

Днес основният отрасъл в икономиката на града е туризмът, а една от най-важните туристически забележителности – внушителната и монументална градска крепост Паламиди, построена някога от венецианците през ХVІІІ век на върха на хълм, висок 216 м. Представляваща система от масивни бастиони, свързани със стени, тази крепоста с пълно основание е смятана за шедьовър във военно-архитектурно отношение. Любознателният турист може да влезе през източната порта или по стъпалата откъм западната страна. Местните хора твърдят, че стъпалата са 999; но въпреки, че всъщност са по-малко („само“ 850), за изкачването им се изисква все пак някаква физическа подготовка.

Самият град живее активен нощен живот – гостите и жителите могат да изберат по свой вкус уютно барче, ресторант с тиха музика или пък буйна дискотека. Курортната зона е разположена на 11 км в югоизточна посока, в село Толо.

Музеите в Нафплион

Археологическият музей е разположен в красива сграда на площад „Синтагма“. В него се намира богата колекция от най-различни експонати, стигащи в датировката си чак до епохата на неолита.

Филиалът на Националната галерия (музеят „Александър Суцос“) предлага постоянна експозиция, посветена на Освободителната война против турците; има и временни изложби.

Музеят на фолклора на Пелопонес представя крайно интересна колекция от национални гръцки носии и други битови предмети. Част от експозицията на музея отразява не само селския бит, но и градските условия на живот в миналото.

През юни в Нафплион се устройва Фестивал на класическата музика.

Туристически шопинг

Задължителен сувенир от Нафплион са многобройните разновидности на броениците „комболои“. Загубили религиозния си смисъл, комболоите днес са само начин за развлечение и почивка, а за мъжете още и символ на авторитет - при гърците този атрибут е изключително мъжки. Най-богатата селекция е представена в Музея на броениците: от най-прости пластмасови до изработени от полускъпоценни камъни. Коломбоите се правят от миди, слонова кост, абанос, кехлибар, кристали, корали - за всеки вкус и джоб. Близо до Музея на броениците на улица „Стайкопулос“ ще се натъкнете на любопитен магазин за кукли-марионетки, а недалеч има работилница за икони.

Любителите на пчелния мед трябва да отидат в „Нектар и Амброзия“, където се предлага богат избор от пчелни продукти и ароматни сушени билки. Всяка събота пък в парка „Колокотронис“ се урежда голям пазар.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес