Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой град е старата столица на Испания?

06 март 2023, 08:15 часа

Град Толедо се намира в Централна Испания; столица е на провинцията Толедо и на автономния регион Кастилия - Ла Манча. Разположен е югозападно от Мадрид на река Тахо. Населението му през 2007 г. е било над 78 хил. жители. Неговият исторически център е включен през 1986 г. в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство.

Първите постоянни селища на територията на града са укрепления, издигнати по времето на келтиберите. В 192 пр. Хр. Марк Фулвий Нобилиор – римски военачалник, сломява отчаяната съпротива на живеещото тук племе карпетани и основава укрепения аванпост Толетум. Благодарение на близките находища на желязна руда, той се превърнал в значимо селище, което сечало собствени монети. Имало и свой акведукт – днес, за съжаление, напълно разрушен.

След първите варварски нападения срещу Римската империя древните стени били укрепени. Но през 418 г. Толетум бил превзет от вестготите и останал тяхна столица до 711 г.

Арабите завладяват града в 712 г. и го преименуват на Толайтола. След повече от 300 години робство, крал Алфонсо VI Кастилски през 1085 г. освободил Толедо. Така градът се превръща във фактическа столица на кралете на Кастилия и по-късно на цяла Испания чак до 1561 г. Тогава крал Филип II преместил своята резиденция в Мадрид. Толедо останал като важен религиозен център; бил прочут още с производството на мечове, шпаги, кинжали и други хладни оръжия от изключително висококачествена стомана, наречена в негова чест „толедска“.

Забележителности

Историческите забележителности на Толедо, заедно с архитектурните шедьоври на Мадрид, Барселона и Гранада, съставляват национално богатство за Испания. Местната катедрала се смята за една от най-красивите в страната. Сред най-значимите исторически обекти още са дворецът „Алказар“, църквата „Св. Тома“, къща-музей „Ел Греко“, катедралата и площад „Сокодовер“ - сърцето на Стария град. Старинният център с ансамбъла от средновековни сгради, обграден от крепостна стена, с тесен лабиринт средновековни улички и голям брой исторически обекти, е под защитата на ЮНЕСКО.

Туристически шопинг

Не си струва да купувате скучен сувенир от древната столица на Испания – въпреки, че тук има просто море от всевъзможни магнитни фигурки. Обаче, ако някой иска да си отнесе истински спомен от Толедо, трябва да се запаси с пари за някоя от „визитките“ на града: толедско злато, керамика или стомана.

Толедското злато се създава чрез гравиране на рисунки върху почернена стоманена основа - които се запълват със злато или сребро. Бижутата, ковчежетата, шахматните фигурки и други дреболии, създадени с тази техника, са невероятно красиви.

Познавачите са единодушни, че толедската стомана е по-добра от дамаската. Тя не е загубила своята изключителна оригиналност и до днес – ето защо за добро острие, макар и вече просто сувенирно, ще трябва да платите добри пари. Казват, че мечовете за филмовата трилогия "Властелинът на пръстените" са изковани в Толедо. Затова в местните магазини има огромен избор от реплики на оръжия от този филм, както и на подобни реквизити от компютърни игри.

Кухня и ресторанти в Толедо

Най-добре е да дойдете в Толедо като богат и гладен анти-вегетарианец. Тогава ще оцените по достойнство невероятната кухня на този град. Ордьовърът, който първо трябва да поръчате, е селекция-асорти от прочутото местно сирене „Манчего“ (което означава „от Ла Манча“), придружено с чаша-две бяло вино – това сирене се споменава от Сервантес в романа „Дон Кихот“. Продължавате с основното месно ястие – например, задушена яребица по толедски. Или пък заешко, еленово или глиганско печено със зеленчуци и малко странни сосове по средновековни рецепти: от ягоди, малини и къпини. Въобще, месото от дивеч е основната съставка в повечето местни кулинарни специалитети – разбира се, с червено вино. А за десерт непременно още един много популярен местен специалитет: марципан от бадеми и захарен сироп.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес