Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интересна идея за пътуване? Опитайте Стара Загора!

03 януари 2021, 07:30 часа

Всеки един човек е чувал името на град Стара Загора, известен още като Градът на поетите, липите и правите улици. Стара Загора се намира в центъра на България (или както местните старозагорци се шегуват - на Вселената) и предлага доста интересни туристически обекти, с които може да очарова. Градът е чудесна дестинация за уикенда и си струва да обмислите посещение там, особено ако топлите дни продължат и след Нова година. Докато сте там, не забравяйте да си поръчате от някъде така популярното местно мезе - свински уши на скара. Нека видим какво си струва да бъде видяно. 

Голямото удобство на Стара Загора е, че повечето туристически обекти са разположени в централната част на града и са на пешеходно разстояние едни от други. Можете да паркирате колата и да ги обиколите. Задължително започваме с местния исторически музей, който е разположен на три етажа и има уникална експозиция с артефакти от най-дълбока древност. Безспорно най-интересни са експонатите от римско време, когато Стара Загора е носила името Августа Траяна. Приземният етаж на музея е антична римска улица, която е едната от двете главни улици на древния римски град, който е бил на мястото на съвременната Стара Загора. Ще имате удоволствието да вървите по камъни на близо 2000 години и да видите чудесни римски мозайки. 

Срещу историческия музей е разположена и градската художествена галерия. Тя се помещава в старите градски хали, сграда, която е паметник на културата и е построена през 30-те години на миналия век. Изложените творби са изключително интересни, като малко известен факт е, че Стара Загора може да бъде наречен и градът на художниците, тъй като от там има повече художници отколкото поети. Следващата спирка в разходката е античният форум на Августа Траяна и главната пазарска улица на древния римски град. Те са точно до музея и художествената галерия, а около тях още се намират сградата на регионалната библиотека (там е музей "Литературна Стара Загора"), драматичният театър и операта. 

Леко встрани е разположен известният музей на религиите, който се помещава в стара джамия от турско време. Музеят на религиите е като кукла матрьошка от религиозни храмове - при разкопките на джамията е открита раннохристиянска църква, а в църквата - тракийско светилище. Стенописите са възстановени и са много красиви, а историите, които са свързани с мястото са наистина уникални. 

Други обекти, които са пръснати в страни, но са също сред задължителните за посещение са мемориалният комплекс "Бранителите на Стара Загора", музей "Неолитни жилища", в който са най-добре запазените неолитни жилища в Европа, както и къща-музей "Гео Милев". Градът има страхотен чар и може да омагьоса всеки, а най-хубавото е, че мекият климат го прави перфектен за посещение по всяко време на годината. 

Заглавна снимка: къща-музей "Гео Милев"

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес