Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българското историческо богатство Панагюрище – 5G пътешествия

24 март 2023, 11:28 часа

Трябва да признаем, че да живееш в страна с хилядолетна история, каквато е България, е истинска привилегия. Особено място в историческото ни богатство заема Панагюрище и именно из този град ще ви разходим днес в поредицата, която реализираме с нашите партньори от Vivacom.

След разходката ни из Трън и Бусинци, днес ще ви покажем красотата на Панагюрище.

По време на Възраждането градът е богат и много добре развит в занаятчийско отношение. Тук почва за своите идеали намира и Левски, а след смъртта на Апостола на свободата Панагюрище става център на 4-ти революционен окръг с апостол Панайот Волов. Но не той, а Георги Бенковски повежда хората на бунт. И докато всички други окръзи изпращат писма, в които едни други се надскачат в хвалбите кой е по-готов за борба, накрая именно средногорци са тези, които с кръвта си и борбеността си извоюват свободата.

На няколко километра от Панагюрище - в местността "Оборище", е съставен основният план за Априлското въстание от 1876 година. А близо до града е издигнат мемориалният комплекс "Априлци", който е създаден в памет на стотиците герои, дали живота си за свободата на отечеството.

В къщата-музей на Райна Княгиня ще разберете каква е ролята ѝ в тържественото шествие на бунтовниците. Не пропускайте и Тутевата къща, която е недалеч.

Историята на Панагюрище не се изчерпва с Априлското въстание. Тук на 8 декември 1949 година е открита и една от най-ценните тракийски находки - златното панагюрско съкровище.

Панагюрище е място, което си струва да се види по всяко време на годината – защото богатата история няма сезони.

Ние отново благодарим на нашите партньори от Vivacom, които осигуряват перфектна 5G свързаност във всяка точка на България.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес