Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българин си направи монархия в Тихия океан

14 юни 2015, 18:00 часа

Собствена държава с монархическо управление – това успя да направи българският бизнесмен Владимир Баланов. Държавата – Нова Атлантида, се намира на плаващ остров в Тихия океан, на около 16 000 км от България и 1000 км северно от Нова Зеландия. Площта ѝ е 27 хил. кв. км, т.е. островът е голям колкото Белгия, информира „24 часа”. Отделно Нова Атлантида има 12 мили териториални води.

Баланов твърди, че две години е опитвал да направи Нова Атлантида българска територия или поне част от ЕС, но нашата държава не се е заинтересувала, защото на острова нямало българи. На въпрос защо е предпочел монархията като форма на управление, бизнесменът е категоричен – за да не бъде свален от власт с купени избори. Затова и сега той носи титлата княз.

За да бъде призната за държава, Нова Атлантида трябва да получи „зелена светлина” от поне една друга призната държава. Дотогава вече се коват закони – с конституция по български модел, докато новата държава не узрее да пише свои закони.

Владимир Баланов не крие, че се е вдъхновил за създаването на новата държава от Либерланд - основана през април тази година от чеха Вит Йедличка върху 7 кв. км ничия земя между Сърбия и Хърватия. Докато Либерланд залага на свободния живот и дори позволява наркотиците, то Нова Атлантида е повече бизнес начинание.

Княз Баланов е създал няколко плана за развитие на Нова Атлантида. Първо - създаването на социална мрежа за гражданите на новата държава на адрес IQ140.eu. С регистрацията новите поданици ще получат по 500 княжески долара, но в електронни пари тип биткойн. Три пъти повече ще получават регистрираните нобелисти, които имат право на поданство по право според Конституцията на Нова Атлантида. С тези пари всеки поданик ще може да стане акционер в държавата.

Като най-амбициозен проект Балабанов сочи присъединяването на държавата си към ЕС – отново на акционерен принцип. Той твърди, че икономическият потенциал на острова му е 100 трилиона долара – природни богатства. Как вижда присъединяването към ЕС – като акционерно дружество. Всеки акционер ще получи по 3,3% от това дружество, което означавало акции по около 1 трилион. Европейската централна банка пък можела да изкупи акции за 4 трилиона, с което също да стане акционер. Тези пари според плана се делят на три - 1 трилион остава за акционерите, а останалите се вкарват в два фонда. Първият щял да е за инфраструктурни проекти като предложения от плана “Юнкер”. Вторият да напечата ваучери за по 3000 евро за всеки гражданин на ЕС, с които да се купуват европейски стоки и съответно да се завърти икономиката.

Баланов възнамерява да продаде още малко от дела на Нова Атлантида на ЕЦБ срещу 180 млрд. евро, с които да финансира 3 научни центъра в ЕС. Единият ще е в родния му Свищов, вторият в Солун, а третият в Германия. Идеята е те да привлекат най-добрите световни учени.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес