Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България на длан: Челопеч, златното село

01 октомври 2018, 09:54 часа

Здравейте и добре дошли в първия епизод от поредицата "България на длан". Днес ще ни придружите в пътешествието ни до село Челопеч – златното село на България.

Избрахме го защото пътят е живописен и лесен. Минава се покрай мемориалния комплекс в памет на Васил Левски до Буново и красивите гледки се редуват една след друга.

Също така, дадохме си дума да показваме предимно места, които не са комерсиализирани, които няма да видите във всяко второ туристическо видео. Искаме да ви покажем непоказаната България.

Още с влизането в Челопеч ви става ясно, че в това село се живее добре. Дори и престижните столични квартали могат да завидят на улиците и тротоарите. Центърът е подреден и поддържан идеално. В комбинация с изцяло обновеното училище, с детската градина за чудо и приказ, усещането е по-скоро, че сте в изключително уреден малък град, а не в село.

Все пак ще се намери някоя баба са каруца и магаре Тодор, която ще ви спести ходенето пеш. А китните дворове, романтични огради и удивителната смес между камък, тухли и дърво ще ви върнат в детството.

И докато още сме в селото и не сме избягали в околностите, нека ви покажем и спортния център, на който се натъкнахме. Същинско малко спортно бижу, което предлага всички масове спортове на открито и закрито, както и масажи. Най-хубавото е, че през почивните дни и следобедите се пълни с деца и млади хора... и дежурните котки.

За да добием представа за мащаба на селото Марина ни отведе на един хълм северно от Челопеч, който аранжира с мини концерт.

След краткото опознаване местните ни посъветваха да се разходим до парка "Кормѝнеш". Паркът е разположен върху друг хълм - южно от селото и докато се качвате нагоре усещането е все едно сте в Тоскана. Каквото и да кажем за базата там все ще е малко. Най-добре я разгледайте...

За наш късмет случихме на събор на Средногорието и мястото беше пълно с хора. Вкусна храна, местни закачки, фолклор и изключително мили и гостоприемни челопечени.

За търсачите на огнени залези, Челопеч има какво да предложи – брега на местния язовир. Любителите рибари също ще са щастливи.

Едно от местата за нощуване в региона е хижа "Мургана". Пътувайте до там по светло - панорамните гледки са смайващи, а комбинацията от дълбоките горски сенки и тучните планински ливади действа успокояващо дори и за най-напрегнатия човек.

На следващия ден станахме рано, за да хванем изгрева. Последна в плана ни беше местната екопътека, която отвежда любопитните туристи до местността Червени камък.

Иска ни се да ви разказваме още и още за Челопеч. Наричат го златното село на България заради златодобива, но то наистина е сред златните села в страната, защото съумява да задържи хората, да привлича нови и има сили да мечтае за нови посоки.

Челопеч без съмнение е идеална уикенд дестинация. Но според нас то е много повече. То е място, на което можеш да живееш достойно.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес