Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

21 прелюбопитни факта за красивата Малта

31 декември 2020, 11:55 часа

Тази мъничка държава в Средиземно море (Намира се на 185-о място от общо 194-те държави в света) обединява 7 острова, 5 от които са необитаеми. Животът тече в островите Малта и Гозо. Красива е, различна и има много какво да покаже. Споделяме Ви 21 интересни факта за това съкровище в пределите на Европа:

1. Името на страната от гръцки се превежда като "мед". Тук живее ендемичен вид пчели, а островът е известен и с уникалния си мед.

2. "Гар-Далам" - "пещерата на мрака" е най-старата обитаема пещера на Малта. Тук са живели хора преди около 7400 години. Животинските кости, открити тук, пък датират от преди 180 000 години.

3. Арабите управлявали Малта около 2 века. Влиянието от тяхното господство може да се проследи в езика им, в който има характерни арабски елементи. През 1249 г. императорът на Свещената Римка империя Фридрих II издава указ за изгонване на мюсюлманите, ако те не приемат християнството. Малта е била част от Римската империя в продължение на 72 години.

4. На острова има 7 мегалитни светилища. Всички те са защитени от ЮНЕСКО. Списъкът със защитени паметници включва и цитаделата на Малтийския орден. Страната е на първо място по брой исторически паметници на квадратен километър. Някои от древните храмове на острова са по-стари от египетските пирамиди.

5. По време на Втората световна война Малта била наричана "Медицинската сестра на Средиземноморието", защото тук транспортирали ранените войници.

6. В страната има само 14 официални празника. Най-почитан е Денят на победата, който се отбелязва на 8 септември. На тази дата се отбелязват няколко събития - раждането на Богородица, краят на Голямата обсада от 1565 г. и денят на флота.

7. Малта е една от най-малките и гъстонаселени държави в света. Валета пък е най-малката столица в Европа и първият построен по план град, чиито стени са издигнати за 15 години. Ла Валета, както е пълното ѝ име, е един от малкото добре запазени градове-крепости. Населението ѝ не надвишава 10 000 души.

8. Тук са заснети холивудските филми "Гладиатор", "Троя", "Астерикс и Обеликс", "Граф Монте Кристо", както и някои серии от "Игри на тронове" и "някои от филмите за Джеймс Бонд. От 1964 г. насам тук са заснети над 300 филма. След снимките на мюзикъла за Попай моряка през 1980 г. мястото на сцените остава филмов град, превърнат е тематичен парк с името "Селото на Попай".

9. В страната няма данък върху имуществото, както в Дубай, Бахрейн и Израел.

10. В островната държава има 365 църкви - по 1 за всеки ден от годината. В страната също така са забранени абортите, а разводи изобщо няма. Тази дума просто отсъства от законите на страната. Освен това в Малта няма бездомни хора.

11. На Малта няма гори, реки и езера. Няма нито един природен източник на прясна вода. Типичният пейзаж е хълм, не по-висок от 300 метра. Повечето сгради в страната са построени от пясъчник, от който имат характерен жълт цвят и се сливат с естествения пейзаж.

12. В Малта се намира един от най-старите университети в света. През 1592 г. на него е поставен известният малтийски кръст. Това е и единственият университет в страната.

13. Малтийският кръст е въведен от рицарите на ордена на Свети Йоан през 1530 година. Тогава испанският крал Карл V подарил Малта на духовно-рицарския орден на йоанитите, наречен Малтийски орден. Рицарите управлявали острова 268 години преди пристигането на Наполеон.

14. Има хипотеза, че Малтийският архипелаг е останка от Атлантида.

15. Малтийският език не прилича на нито един европейски език, той се отнася към групата на семитските езици, които се говорят в Близкия Изток и в Северна и Източна Африка. Вторият официален език на Малта е английският, а много малтийци говорят свободно и италиански. В страната има около 50 езикови школи, които преподават английски език и всичките имат държавен лиценз.

16. Тази държава е една от най-безопасните в Европа. Има спокойна и красива атмосфера и приветливи местни жители.

17. 1/4 от жителите на Гозо никога не са излизали извън пределите на своя остров, защото са големи патриоти.

18. Повечето хранителни продукти в Малта се внасят, заради което цените им са по-високи от средните в Европа. Особено скъпи са зеленчуците и месото. Цените на сиренето и виното са адекватни.

19. Прекрасната 28-метрова скална арка на остров Гозо, известна като "Лазурния прозорец", се срути на 8 март 2017 г. Причината е естествената корозия. Скалата беше обект на ЮНЕСКО и бе популярна туристическа дестинация.

20. В малтийските църкви обикновено има няколко часовника, окачени на стените, някои показват правилното време, а други - грешно, за да объркат дявола.

21. В Малта са едни от най-тесните улици в света. Те се строят така, че сенките от къщите да ги покриват напълно.

По материали на vokrugsveta.ua, travelq.ru и стофактов.рф.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес