Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проверяват "правомерността на действията" по предаването на Бююк на Турция

12 август 2016, 18:15 часа • 2113 прочитания

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова разпореди проверки в ГД „Гранична полиция" и Дирекция „Миграция" заради предаването на Турция на нейния гражданин Абдуллах Бююк.

В хода им ще се установяват обстоятелствата, при които е допуснат на територията на страната ни Бююк, както и правомерността на действията на служителите на Дирекция „Миграция“ по неговия казус. Проверките са възложени на Дирекция „Инспекторат“, предаде БГНЕС.

В интервю от днес сутринта премиерът Бойко Борисов съобщи, че проверките ще бъдат извършени. Вярвам на това, което са направили колегите в МВР, каза обаче Борисов, признавайки едновременно, че са действали "на ръба на закона".

Министър-председателят каза още, че България е страшно уязвима, а той трябва да запази "всячески" отношенията с Турция. "С Русия, с Турция трябва да градим възможно най-добри отношения – с цената да ни вземат на всички главите", бяха думите на Борисов.

Вчера вицепремиерът Бъчварова коментира предаването на Абдуллах Бююк на турските власти с мотивите, че не е имал валидни документи. Тя обясни, че Бююк е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи. Това било установено при проверка в базата данни на Интерпол.

По-късно през деня пък зам.-главният секретар на МВР Георги Арабадижев и директорът на Дирекция "Миграция" Николай Николов казаха, че Бююк е бил задържан в сряда от патрул на МВР, който установил, че документите му са с изтекъл срок на валидност. Турският гражданин е заловен при рутинна проверка на автомобил в квартал „Младост". 

"Нито има, нито би могло да им скандал при предаването на Абдуллах Бююк", коментира от своя страна външният министър Даниел Митов. "Ясно е, че съдът се е произнесъл по определен тип процедура, докато в случая с предаването е съвсем друг процедурен елемент. Въпросният гражданин е пребивавал на територията на Република България незаконно в продължение на много време и МВР, заедно с Интерпол по съответната процедура са го предали. Подобна мярка се прилага за всички незаконно пребиваващи на Република България. От това не може да произлезе дипломатически скандал", каза Митов.

Обвиненият за връзки с групировката ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен бизнесмен Абдуллах Бююк бе предаден на властите в Турция на 10 август на ГКПП Капитан Андреево – Капъ куле. Абдуллах Бююк е известен като финансист на организацията на Гюлен.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес