Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Факти за бингото, които ще ви изненадат

31 март 2021, 09:30 часа • 4527 прочитания

Спомняте ли си добрата стара игра на Бинго? През 90-те години тази игра беше хит и забавляваше хората на всяка възраст. Бингото беше социална игра и може би си спомняте многото зали, които буквално можеха да се намерят на няколко пресечки една от друга. Колкото и странно да е, това забавление е много старо, впрочем всички известни казино игри са стари, но Бинго може да се похвали като първата игра на шанса в Италия - регистрирана е официално през 1530 г. Разбира се, в миналото тегленето на числа се е случвало само в събота или неделя, но в последствие, освен с разпространение по цял свят, като не се налага да чакаме доста дълго време, за да се забавляваме.

Ще открием, че днес популярността на залите е подчертана в САЩ, Австралия, Индия, Италия, Румъния, Русия и още много други държави, включително и Япония, която показва особена страст към играта. Бингото се радва и на различни имена в различните региони. Можем да го срещнем като Лото, Томбола и дори Беано, но като цяло идеята продължава да бъде една и съща. Най-вероятно се чудите как се играе Бинго? Правилата са много прости, получавате картончета, където присъстват всички числа, но те са в разбъркан ред. Европейската и американската версия се различават само спрямо числата - съответно 90 и 75. Теглят се цифри и се обявяват публично пред всички, като победител е този, който първи направи права линия.

За да има по-сериозно разнообразие, математикът Карл Льофлер прави 6000 уникални картончета и благодарение на тях, играта става много по-различна. Обикновено бингото няма ограничения за участниците, но пък  можем да бъдем сигурно, че 6000 души никога няма да могат да седнат и да играят в зала - просто няма да се съберат. Не трябва да си мислим, че това е лесна работа, след като всяка една трябва да бъде различна от другата и да предостави колкото се може повече шансове за успех. И докато бързаме да споделим това, нека се поправим - най-голямата бинго игра, която се е провела някога в историята на тази игра е с близо 70 080 души - това е официален рекорд на Гинес. Локацията е Богота, Колумбия и на рекордът може да се нарече практически млад - 2 декември 2006 г.

Макар и днес залите за игра да не са толкова популярни и дори да се смятат за изчезващ вид, можем да открием много специални възможности за успех, които ще накарат всеки почитател да си припомни добрата стара носталгия. Ще открием, че с помощта на мобилния си телефон и с Palmsbet App ще си припомним много бързо правилата на играта, както и дигитално може да се включим в забавлението. Положителната страна е, че няма да губим много време, защото тегленето и отбелязването на числа става бързо, можем да се почувстваме лишени от факта, че няма да можем да крещим с радост "Бинго" - впрочем никой не ни спира, но на публични места не го препоръчваме.

Сигурно се чудите и какво може да предложи онлайн средата? На 3 септември 2010 г. в Япония се организира най-голямото онлайн състезание на Бинго, като точно 493 824 души се включват в надпреварата, за да спечелят златната линия. Каква е най-голямата печалба? На 27 януари 2008 г. Кристин Брадфийлд влиза в зала в Южен Уелс, забавлява се със своите картончета и си тръгва като милионер. Успехът е наистина невиждан до този момент, но има и още една подробност, тя споделя забавлението със своята доведена сестра, но дори и така да бъде, продължава да се смята за известно време милионер. Трябва да разберем и още нещо, тази игра има много почитатели и някои могат да се похвалят с доста оригинални и дори странни решения.

След като споменахме, че Индия е страна, която много обича това забавление, не трябва да се изненадваме, че там е достигнала много сериозни висоти - буквално. Най-високо изиграното Бинго се случва на височина от 5300 метра. 25 играча се включват в това забавление, изминавайки близо 120 километра, за да стигнат до Еверест. Не се казват на върха, но идеята им е да съберат пари за благотворителност и до голяма степен успяват да се справят. В края на играта разполагат с близо 100 000 паунда, които отиват за борба с рака.

За съжаление трябва да признаем, че най-голямата зала, събираща приблизително 4000 души, затваря врати през 2017 г. Намира се в Кънектикът и със сигурност е виждала много и най-различни истории. Днес играта е предимно в онлайн платформите и предоставя колкото се може по-приятни и красиви възможности за своите играчи. Една проверка на търсачката ще ни покаже много и най-различни заглавия, но отново напомняме, че е редно да се насочите към лицензираните брандове. Друга важна подробност е, че макар да говорим за развлечение, тази игра също може да увлича, следователно всеки бранд ще напомни, че трябва да играете за удоволствие.

Ако спазите това изискване, тогава ще трябва да съобщим и още една добра новина. Според изследване на Джули Уинстън - изследовател от центъра по визуална когнитивност в департамента по психология - това е игра, която определено ще позволи по-добро ментално здраве. По някаква причина, механизмът на играта стимулира мозъка и ни позволява да се насладим малко по-сериозно на играта.

Илиана Симеонова
Илиана Симеонова Отговорен редактор
Новините днес