Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО: Когато Григор едва не изхвърли Джокович за мечтан финал срещу Федерер на Уимбълдън

20 януари 2023, 12:25 часа • 5623 прочитания

Най-добрият български тенисист Григор Димитров излиза в събота срещу бившия световен номер 1 Новак Джокович в мач от третия кръг на Откритото първенство на Австралия. Гришо има само една победа в десет мача срещу Ноле, а едно от деветте поражения е особено болезнено.

През 2014-а 23-годишният Григор Димитров достига най-добрия момент в кариерата си: полуфинал на турнир от Големия шлем. Българинът прави истински фурор на най-стария турнир в света Уимбълдън, за да достигне на едно стъпало от исторически първи финал на турнир от Големия шлем.

Два тайбрека спират Григор Димитров към финала на Уимбълдън

Младата звезда на българския тенис среща на полуфиналите далеч по-опитния Новак Джокович, който успява да го пречупи в четири сета. Двамата си разменят по един сет за 1:1, а след това Ноле успява да спечели два поредни тайбрека, за да се класира за финала, оставяйки горчив привкус за Гришо, който имаше реални шансове да го победи.

Григор Димитров

Гришо губи от бъдещия шампион Джокович

Григор не успява да достигне финалния мач, който щеше да му уреди дуел срещу неговия идол Роджър Федерер. На големия финал пък Джокович успява да пречупи швейцарския маестро в епичен петсетов спектакъл, в който само няколко точки определят новия шампион.

Григор детронира Анди Мъри на британска земя

За да стигне до полуфинала на Уимбълдън, Григор детронира действащия шампион Анди Мъри - победа, с която той си осигури и влизане в топ 10 на света. Джокович обаче успява да надделее с опита и класата си над българина, който след това ще стигне още два полуфинала в Големия шлем - на Australian Open през 2017-а и на US Open през 2019-а.

Григор Димитров и Анди Мъри

Трите полуфинала на Григор Димитров в Големия шлем

На полуфинала през 2017-а Рафаел Надал отказва Григор Димитров от финал в петчасова битка, в която испанецът е докаран до ръба на силите си. Две години по-късно пък Григор поднася голямата сензация на US Open, изхвърляйки Роджър Федерер, но след това губи от Даниил Медведев на полуфиналите.

В кариерата си Григор Димитров е спечелил общо осем титли, като най-силна се оказва 2017-а, когато печели четири трофея и достига до третото място в света. Полуфиналът на Уимбълдън срещу Джокович през 2014-а също не е случаен - малко преди това той печели турнира на трева в Куинс, а през годината взима още два трофея.

Освен трофеи и призови класирания, Григор Димитров е заработил и космическа сума от тенис (какво е богатството на Гришо, четете в линка).

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес