Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вездесъщ Григор Димитров подчини 3-ия в света Медведев в епична драма в Париж (ВИДЕО)

01 ноември 2023, 15:07 часа • 10980 прочитания

Голямата тенис звезда на България Григор Димитров успя да постигне нова престижна победа, след като надви третия в света руснак Даниил Медведев с 6-3, 6-7(4), 7-6(2) в близо 3-часова битка, за да се класира за 1/8-финалите на силния турнир от сериите Мастърс 1000 в Париж. Там българинът ще се изправи срещу Александър Бублик от Казахстан.

Григор Димитров победи Даниил Медведев в Париж

Григор се изправи срещу Медведев за втори път в рамките на седмица след срещата им във Виена, където руснакът стигна до пълен обрат в три сета. Сега той бе напът да направи нов обрат, но Гришо бе безкомпромисен в тайбрека на третата част, за да постигне третия успех в кариерата си над руснака. Това е и още една победа за Димитров над тенисист от топ 3 след триумфа над Карлос Алкарас в Шанхай.

Първият сет започна отлично за Григор, подобно на загубата му от Медведев във Виена преди няколко дена. Българинът стигна до ранен пробив и спечели първите си две подавания на нула, за да поведе с 3-0 гейма. Руснакът върна пробива за 3-2, но Гришо веднага направи нов брейк, а след това затвори частта при 6-3.

Феноменалният първи сервис на Григор

За спечелването на първата част допринесе много големият процент на вкаран първи сервис от Григор - 77%, и много малкият процент за Медведев - едва 42%. Това се промени във втората част, когато Гришо продължи да сервира на ниво, но Даниил също значително подобри началния си удар, което му помогна и да се противопостави на българина.

ОЩЕ: Велико! Гришо прибегна до бекхенд с две ръце, за да матира Медведев (ВИДЕО)

7 спасени сетбола не помогнаха на Гришо във втория сет

Двамата тенисисти вървяха гейм за гейм до 2-3, когато Медведев успя да пробие на 30. При 3-5 Григор съумя да върне пробива и да се задържи в сета, а след това спаси и два сетбола на свой сервис, за да изравни за 5-5. Тогава се стигна и до любопитна ситуация - Медведев бе мощно освиркван от феновете в Париж, а той известно време отказваше да сервира, като правеше непристойни жестове към публиката.

Впоследствие мачът все пак продължи, като за това помогна и Григор, който го окуражи да не обръща внимание на публиката. Българинът спаси още четири сетбола при 5-6, за да вкара сета в тайбрек. И там Гришо спаси още един сетбол, но Медведев надделя с 4:7 точки, за да спечели частта с 6-7.

ОЩЕ: Пас към миналото: Обрат срещу 3-ия в света носи първата ATP титла на Григор (ВИДЕО)

Медведев спаси шест мачбола, за да стигне до тайбрек

В третия сет Григор започна по-уверено, а още във втория гейм можеше да пробие Медведев. Българинът поведе с 40:15 и си осигури две точки за пробив, но руснакът оцеля. Гришо все пак стигна до пробив в средата на сета, когато поведе с 4-2 гейма. При 5-3 Медведев успя да спаси четири мачбола, а след това върна пробива.

Руснакът веднага затвърди пробива със сервис гейм на нула, за да изравни за 5-5. Григор също спечели следващото си подаване без затруднения, давайки само една точка на съперника. При 6-5 Медведев сервираше за оставане в мача, а Григор изпусна нови два мачбола, за да се стигне до нов тайбрек.

Безкомпромисният тайбрек на Григор 

В тайбрека Григор Димитров започна по категоричен начин с пет поредни точки, включително два минипробива. Медведев успя да се добере до две точки на свой сервис за 2:5. Гришо обаче продължи да играе безкомпромисно, и с нови две точки спечели тайбрека със 7:2 точки - и резултат 7:6 гейма в третия сет.

Това бе 16-ти мач на Григор Димитров срещу тенисист от топ 10 през 2023 година. Той има 6 победи и 10 загуби. На 1/8-финалите българинът ще премери сили с 33-ия в света Александър Бублик, който има 3:2 победи срещу Григор. Последният мач между двамата бе на турнира в Марсилия в зала, където казахстанецът спечели в 3 сета.

ОЩЕ: "Пак заповядай": Култовата реплика на Григор, когато сбърка на празен корт (ВИДЕО)

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес