Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великолепен Григор Димитров размаза Анди Мъри на "Уимбълдън"

02 юли 2014, 17:36 часа • 101493 прочитания

Мечтата и прогнозата на Actualno.com стана реалност - Григор Димитров е на полуфинал на Уимбълдън, след като буквално разби защитаващия титлата си Анди Мъри с 3:0 сета - 6:1, 7:6 (4), 6:2! Това е втора победа на Григор срещу Мъри досега, като и двете бяха постигнати през тази година. Първата беше на полуфинала на турнира от серията ATP 500 в Акапулко, който Григор спечели. На полуфинал нашето момче ще играе с победителя от сблъсъка Новак Джокович - Марин Чилич. И дано, дано стигне и до последния мач - този за титлата.

Първи сет


Димитров започна колебливо двубоя, като след две лековати грешки губеше с 0:30 още в първия гейм. Българинът обаче навакса изоставането и чрез помощта на своя силен сервис и два мощни форхенда стигна до геймбол. За съжаление Гришо не спечели следващото разиграване, като дори позволи на Мъри да стигне до точка за пробив. Хасковлията обаче се мобилизира и след три поредни точки поведе с 1:0 гейма.

В следващите два гейма и двамата тенесисти взеха лесно подаването си. В четвъртия гейм, благодарение на богатия си арсенал от удари, Димитров проби! Форхенд по правата, минаващ удар в краката, дълго разиграване и отново силен форхенд - 3:1 за Григор!

До края на сета по нищо не личеше, че това е 1/4-финал на "Уимбълдън" и Мъри като действащ шампион трябва да защитава реномето си. Димитров безпроблемно защити пробива си, направи нов и след страхотен печеливш удар в последния гейм взема първия сет само за 25 минути.

Направи впечатление, че Григор гледаше да се възползва максимално на втори сервис на Мъри, който традиционно е известен, че е доста уязвим в този компонент.

Втори сет

Анди Мъри започна втората част след категоричен сервис гейм, в който наниза първия си ас, спечели още две лесни точки още от сервис, а при геймбола последва и неточност от ракетата на Димитров.

Българинът обаче не загуби концетрация и сетът стигна до 3:3 гйема. При този резултат Григор стигна до брейкбол, който бе спасен след дълго разиграване и атака на Мъри от форхенд. Нова грешка на Мъри обаче доведе до втори шанс, а топка в аут на шотландеца значеше така желания пробив за Григор - 4:3.

За съжаление в следващия гейм българинът показа колебания в играта си и няколкото му грешки се оказаха решаващи, за да успее Мъри веднага да върне пробива. Шотландецът на свой ред имаше затруднения в своя сервис гейм, но все пак успя да спечели и за първи път да излезе напред в резултата - 5:4. Григор сервира за оставане в сета и с добър сервис се справи, въпреки че бе направил и двойна грешка.

Феноменален ретур, последван от мъдра игра от линията доведоха до две възможности за пробив пред Григор. Те обаче бяха набързо отразени от шотландеца, след което ас и още един добър сервис му донесоха успех в гейма.

Григор отново се справи в трудната ситуация и докара сета до тайбрек. Той пък започна с два поредни минипробива, а при 4:4 Григор успя да стигне до нова точка при сервис на Мъри след страхотен минаващ удар. Така всичко вече зависеше от двата сервиса на българина, а той се справи страхотно - първото разиграване завърши с излизане на мрежата и перфектна къса топка, а при второто нашето момче накара съперника си да сбърка и така стигна до успеха, който го доближи само на сет от класиране на полуфинал на Уимбълдън.

Трети сет


Третият сет започна с две бързи точки за Димитров и предимство от 30:0, последваха двойна и непредизвикана грешка, но след това първата ни ракета не позволи да се стигне до шансове за пробив и след две поредни точки поведе с 1:0.

Вторият гейм бе истински спектакъл. Великолепно воле донесе на Гришо първата точка, последва добра игра за Мъри и предимство от 30-15, а след мощен уинър от форхенд хасковлията отново изравни резултата. За съжаление в тези критични моменти шотландецът не се поддаде и след добре пласиран сервис и предизвикана грешка за съперника му, Анди все пак изравни за 1:1.

Оттук насетне обаче дойде моментът на Григор - подобно на първата част, той пое контрола, а Мъри, който не изглеждаше добре физически, започна да бърка все повече. И логичното стана факт с пробив за 4:2 гейма - пробив, дошъл след гейм на нула. Това беше и краят за действащия шампион на "Уимбълдън", който не взе повече гейм в мача, а Григор извоюва сладката и толкова ценна победа от втори опит, с втори пробив, в разиграване, при което Мъри беше принуден да сгреши.

Димитър Лазаров
Димитър Лазаров Отговорен редактор
Новините днес