Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станислас Вавринка преподаде урок по тенис на Давид Ферер

19 април 2014, 16:15 часа • 21752 прочитания

Световният номер три и първа ракета на Швейцария Станислас Вавринка се класира за третия си финал през годината и първи на Мастърса в Монте Карло, след като победи убедително с 6:1, 7:6 (3) втората ракета на Испания Давид Ферер. На финала Вавринка очаква победителя от мача Роджър Федерер – Новак Джокович, който започва в 16:30 часа българско време.

Срещата започна ударно за шампиона от Australian Open – от самото начало той започна да диктува разиграванията, като особено от бекхенд правеше невероятни ъгли и караше Ферер да тича наляво-надясно като сервитьор. Резултатът беше пробив още в първия сервис гейм на дребничкия испанец, макар и от четвърти опит, а след това последва и втори за 4:0. Само в тези четири гейма Вавринка имаше десет печеливши удара срещу нито един на сметката на Ферер.

Чак при този огромен пасив Ферер беше забелязан от зрителите, но главно защото Вавринка определено се отпусна и от 40:15 на свой сервис позволи на Ферер два пъти да стигне до точка за пробив, но нищо повече – първата ракета на Швейцария се измъкна, стоварвайки два чудовищни печеливши форхенда. В крайна сметка дребничкият испанец записа гейм на честта, но сетът отиде в сметката на Станислас Вавринка с убедителното 6:1, като сетболът беше реализиран с изключителен бекхенд по правата. А представянето на швейцареца беше резюмирано най-добре от Sky Sports – Ферер трябва да се моли за божествена помощ.

Световният номер шест по чудо се размина с ранен пробив и във втория сет и това му вдъхна увереност, а нивото на Вавринка леко спадна. Именно това позволи на Ферер да удържи нещата и да вкара втората част в тайбрек. Там Вавринка започна с минипробив след унищожителен форхенд по диагонала, а след това с хубав сервис и малко късмет с филето на мрежата дръпна с 3:0 точки. Последва и нов изключителен бекхенд по правата с марка „The Stanimal”, което вече даде много сериозен аванс на Вавринка. Швейцарецът допусна връщане на единия минипробив, след като изстреля форхенд-диагонал далеч в аут, но след мощни удари в двата ъгъла на корта и хубава къса топка поведе с 5:2 точки, а Ферер направи двойна грешка за 6:2. При втория мачбол Вавринка затвори срещата и показа, че вече няма тенисист в света, който да не трябва да се съобразява с него. За Ферер от Монте Карло остана утехата, че спечели срещу Рафаел Надал за пръв път от 10 години насам.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес