Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С много високи децибели Шарапова обърна Бушар и пак е на финал на "Ролан Гарос"

05 юни 2014, 18:42 часа • 32422 прочитания

Мачът на блондинките – така беше кръстен днешният първи и по-интригуващ полуфинал в женската схема на „Ролан Гарос” между Мария Шарапова и Южени Бушар. Освен чисто спортно-технически, в слъсъка имаше и още една лека закачка – Бушар снима доста провокативна реклама на яхта с нашия Григор Димитров в Акапулко, където българинът завоюва първата си ATP500 титла, а както всички знаем Шарапова е официалната приятелка на първата ни ракета. Днес обаче Шарапова успя да спечели – 4:6, 7:5, 6:2 и след трети пореден обрат от 0:1 сета се класира на финала на „Ролан Гарос”.

Първи сет


Още от самото начало Бушар показа, че няма да се плаши на по-именитата си и титулована съперничка. Младата канадка заложи на типичния си агресивен стил и се надстрелваше много успешно с Шарапова. Бушар успя да пробие Мария още в третия гейм, след като максимално я измъчи на ретур, но след това Шарапова върна пробива – в осмия гейм. Това стана, след като Южени Бушар се спаси в предния гейм от точки за пробив с много хладнокръвен сервис.

При 4:4 беше логично Шарапова да установи контрол върху сета, но вместо това Бушар бързо забрави негативната емоция и отново проби след агресивна игра и бекхенд от страхотна класа. Дойде ред да сервира за сета и Шарапова веднага я притисна и стигна до 30:40. Отговорът на Бушар беше страхотен – кик на втори сервис и много смел бекхенд по правата, който матира рускинята. Вдъхновена от красивото си изпълнение, Бушар взе и следващото разиграване, а Шарапова допусна грешка от бекхенд на сетбола – 6:4 за младата канадка.

Втори сет


Ядосаната Шарапова бързо успя да пробие в началото на втория сет, след като направи „невъзможен” печеливш ретур по къс диагонал на бекхенд след отличен втори сервис на Бушар и това вдъхнови Мария. Типично за женски мач обаче още в следващия гейм Шарапова наниза непредизвикана и двойна грешка и Бушар върна пробива след къса топка и страхотна защита при волето на рускинята.

Шарапова се показа като голям шампион още в следващия гейм – от 40:0 рускинята стигна до пробив, след като Бушар спаси две точки, но направи двойна грешка при третата и със сигурност съжаляваше горчиво за изпуснатия златен шанс да изравни резултата в сета. Лъкатушеното в играта и на двете в този отрязък обаче не спираше – на свой ред Бушар имаше шанс да върне пак пробива, но бекхендът на канадката даде дефект и Шарапова поведе с 4:1 гейма.

Стигна се до 5:3 и сервис на Шарапова за затваряне на сета. И тук драмата се завихри с нова сила – три сетбола за Мария, три точки за пробив за Бушар, спасена точка за пробив след ас на втори сервис и в крайна сметка мощен бекхенд до основната линия на канадката ѝ позволи да се върне в сета в последния момент. Шарапова обаче демонстрира по-големия си опит и се добра до пробив за 7:5, вкарвайки нещата в решителен сет.

Трети сет


Както и във втория сет, много ключов се оказа отново гейм на Бушар, в който тя водеше с 40:0 на свой сервис. И този път това беше четвъртият гейм в сета – канадката изпусна „сигурния аванс”, имаше и още един шанс да си вземе сервиса, но не успя и направи груба грешка при втория шанс за пробив на Шарапова – след като изхвърли Мария от корта, тръгна да играе драйв воле при много ниска топка, вместо да я изчака да тупне и да отправи удар по опразнената права. Последва и още една подобна грешка при 40:30 за Шарапова в петия гейм и рускинята поведе с 4:1. Тя можеше да направи и втори пробив, за 5:1, но от 15:40 не взе нито една точка повече, като нареди три грешки поред.

Последният шанс на Бушар да се завърне беше при 2:4 гейма и 30:30, но канадката пропусна линията при опит за атака, а после сбърка и сравнително лесно воле. При 2:5 Шарапова имаше два мачбола, но Бушар се спаси след хубав сервис и грешка на рускинята. Последваха още два, които Бушар спаси след печелишви удари, но при петия мачбол Шарапова най-после успя, след като уцели основната линия и топката стана неспасяема за канадката.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес