Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рутинна победа за Григор Димитров на старта в Базел

23 октомври 2013, 22:41 часа • 56670 прочитания

В първия си мач след триумфа си в Стокхолм, първата ракета на България при мъжете Григор Димитров записа победа срещу чешкия ветеран Радек Щепанек. Българинът спечели с 2:0 сета (6:3, 6:3) на старта на престижния турнир от серията 500 на ATP в Базел.

Срещата започна отлично за Григор, който проби още в първия гейм след хубав минаващ форхенд и след като Щепанек поведе с 30:0, но не спечели повече и точка. Денят се познава от сутринта – и това начало даде още повече увереност на нашето момче, а чешкият ветеран помагаше максимално с грешките си. Логично Григор затвърди пробива без да даде и точка, а след това проби отново, след двойна грешка на Щепанек при 15:40, а след това отново спечели гейм на 15 за преднина от 4:0 гейма.

Едва при това голямо изоставане Щепанек успя да спечели гейм, а Григор явно се отпусна и чехът веднага му върна единия пробив след две по-агресивни разигравания. Щепанек дори скъси изоставането си на 3:4, но оттук насетне Димитров не му даде повече и гейм, пробивайки на нула, за да вземе първия сет – 6:3.

Стартът на втория сет беше далеч по-равностоен, като на Григор му се наложи да мине през три изравнявания още във втория си сервис гейм, но за щастие той се справи. А веднага след това, при аванс от 2:1, Григор стигна и до две точки за пробив, но и при двете Щепанек му сервира на бекхенд и нашето момче не се справи добре.

Логичното се случи в шестия гейм на сета, когато Григор успя да стигне до 0:40 на сервис на противника и при третия опит проби след излизане на Щепанек на мрежата и лошо воле – 4:2 за Димитров. Това се оказа повратния момент в срещата и Григор с лекота взе следващите си два сервис гейма, за да затвори мача, правейки го с печеливш форхенд по правата в движение, който изправи публиката на крака.

В следващия кръг, утре, от 21:00 часа българско време, Григор излиза срещу неортодоксалния Александър Долгополов, а при победа ще се срещне с идола си Роджър Федерер за пръв път в официален мач. Досега Григор има една среща на ниво ATP с Долгополов - преди две години в Уинстън-Салем, когато украинецът печели с 2:1 сета (6:4, 1:6, 7:6 (7).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес