Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Историческата победа на Григор Димитров на олимпийски игри

05 август 2024, 07:00 часа • 6656 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

Най-успешният тенисист на България Григор Димитров не е сред българските участници на Олимпийските игри в Париж. Въпреки това историята помни участие на Гришо на олимпийски игри. Тенисистът представя България на Игрите в Лондон 2012 и постига историческа победа.

Олимпийското участие на Григор Димитров в Лондон 2012

Григор Димитров печели квота за Олимпийските игри през 2012-а. Той заминава за Лондон с ясна цел - да спечели олимпийски медал. А на летището в София е изпратен при голямо медийно присъствие. "Всеки участник на Олимпиадата си има своя цел. Аз също смятам, че имам добри шансове и защо да не спечеля и медал?", казва Гришо.

Григор Димитров Лондон 2012

Гришо се цели в олимпийски медал, но отпада още във втория кръг

Олимпийският тенис турнир в Лондон се провежда на кортовете на Уимбълдън. Тревната настилка е любима на Григор, който две години по-късно стига до исторически 1/2-финал на Уимбълдън, детронирайки Анди Мъри. Именно Мъри става олимпийски шампион в Лондон 2012, докато Гришо остава далеч от целта си.

Историческата първа победа

Григор Димитров пише история в Лондон 2012 още преди турнира, тъй като се превръща в първия български тенисист при мъжете с квота за олимпиада. На старта на турнира Гришо започва обещаващо, побеждавайки поляка Лукаш Кубот в два сета - 6-3, 7-6(4). Така той става и първият български тенисист с победа на олимпийски игри.

Историческата победа не идва толкова лесно. Първият сет започва с две двойни грешки на Григор и шанс за пробив на Кубот. Българинът обаче се измъква от трудната ситуация, за да успее да пробие и да поведе в резултата. До края на сета Гришо сервира отлично и взима първата част с 6-3.

Григор Димитров

Във втория сет Кубот дава сериозен отпор. Българинът губи първите седем разигравания от сета и набързо изостава в резултата с 0-3 гейма. При 3-5 Гришо посреща за оставане в сета, но успява да върне пробива, а след това при 5-6 отразява и сетбол. В крайна сметка се стига до тайбрек, където Григор печели със 7:4 точки.

Жил Симон слага край на олимпийската приказка на Григор

Във втория кръг обаче олимпийската приказка на Григор приключва. Българинът се изправя срещу французина Жил Симон, който успява да го победи в два сета - 3-6, 3-6. Българинът допуска множество непредизвикани грешки, а освен това първият му сервис не функционира.

Григор Димитров

Григор Димитров пропуска следващите три олимпиади

Така Григор регистрира четвърта загуба в четири мача срещу Симон, който по това време е 13-ти в света. Българинът все пак напуска Лондон с историческа първа победа на олимпийски игри. Това се явява първото и последно участие на Димитров на олимпиада. Тенисистът пропуска Рио 2016, Токио 2020 и Париж 2024, а последният му мач за България за отборния турнир "Купа Дейвис" датира от далечната 2015 година.

Победата на Григор Димитров в Лондон 2012 вероятно ще остане неговата единствена на олимпийско равнище. Следващата олимпиада е в Лос Анджелис през 2028 година, когато българинът ще е на 37 години. Ако иска да участва на Игрите в Ел Ей, Григор ще трябва да започне да играе за България за "Купа Дейвис" - условие, което той не изпълнява вече близо десетилетие.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": Олимпийската легенда, която се опълчи на една от най-големите компании

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес