Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новак Джокович развенча Рафаел Надал в Маями

30 март 2014, 23:12 часа • 25534 прочитания

Световният номер две Новак Джокович спечели юбилейния мач номер 40 в съперничеството си с тенисист номер едно на планетата Рафаел Надал и записа 18-та победа в съперничеството с най-много мачове в съвременния мъжки тенис. Джокович спечели 18-та Мастърс титла в Маями, правейки за втори път дубъл Индиън Уелс – Маями. Досега в историята на мъжкия тенис само Роджър Федерер можеше да се похвали с такова постижение. Титлата за Ноле означава, че изпреварва Андре Агаси във вечната класация по най-много спечелени трофеи в Мастърс серията. Лидер е Надал с 26 титли, а втори е Роджър Федерер с 21. Уникалното е, че в момента титлите от всички турнири в серията Мастърс се държат от Джокович и Надал. Освен това сърбинът вече има два пъти повече победи на хард корт в мачовете с Надал – 14:7.

Джокович започна срещата със сервис, но още в първия гейм Надал имаше шанс за пробив, след като сърбинът влезе малко бавно в мача и направи две грешки, а веднъж испанецът успя да натисне газта и с форхенд обратен диагонал да стигне до 30:40. Сърбинът обаче се спаси след хубава комбинация и взе гейма.

Следващата сложна ситуация вече беше за Надал – при 2:3 той игра прекалено пасивно, позволи на Джокович да го атакува в три разигравания и световният номер две ги взе всичките, а накрая, на точка за пробив, Надал не издържа и прати бекхенда в аут след равностойно разиграване. Това се оказа достатъчно за първия сет и сърбинът го затвори рутинно с 6:3 гейма.

Вторият сет започна с нов пробив за Джокович, отново на 15 и отново при първия открил му се шанс, след като сърбинът определено засили ретура си и притисна Надал, който изглеждаше доста пасивен и прекалено отстъпил назад – точно както когато не се чувства в оптимална форма. Надал можеше веднага да се върне в сета, след като Джокович направи безумна грешка на смач от основна линия, негова стара слабост, но след това сърбинът се измъкна, като при 40:40 Надал не посмя да атакува от форхенд по правата в удобна ситуация и беше веднага контриран.

Надал беше близо до това да инкасира втори пробив в петия гейм, но се спаси след поредно дълго разиграване и смела атака от форхенд по правата, явно давайки си сметка, че без да е агресивен не го чака нищо добро. Испанецът обаче така и не можа да окаже натиск върху сервиса на Джокович и логично Ноле стигна до втори пробив – при 5:3 в своя полза, пробивайки още на първия си мачбол с най-красивото разиграване в мача, след като излъга на мрежата Надал при размяна на волета.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес