Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новак Джокович покори Париж

03 ноември 2013, 18:14 часа • 38946 прочитания

7:5, 7:5 - с късни обрати в края на двата сета от финала на Мастърса в Париж световният номер две Новак Джокович спечели титлата и влиза в Мастърса на осемте най-добри в повишено настроение. На финала Джокович победи досегашния шампион в "Берси" Давид Ферер.

Още първата точка на мача подсказа, че Давид Ферер няма намерение да отстъпва – двамата направиха разиграване от близо 30 удара, спечелено от Джокович. Но именно такова разиграване в петия гейм доведе до пробив за Ферер – след зверска и продължителна размяна на удари дребничкият испанец издебна момента да направи къса топка и да препарира Ноле – 3:2 гейма.

След пробива Джокович упражни страхотен натиск в подаванията на Ферер и на два пъти стигна до точка за пробив в следващите два сервис гейма на испанеца, но не можа да я реализира. При 5:4 и сервис на Ферер за сета обаче сърбинът най-после проби – при 15:40 с чудесен форхенд на линията по правата. Това се оказа преломният момент и Джокович набързо взе следващите два гейма, пробивайки за 7:5 след нов страхотен удар, този път по диагонала.

Неочаквано обаче още в първия гейм на втория сет Ферер проби след много слаб гейм на Ноле, който сдаде сервиса си с непредизвикана грешка от бекхенд. И подобно на първия сет Джокович в два поредни гейма имаше пак точки за връщане на пробива, но пак не се справи, както и в първия сет.

Стигна отново до 5:4 гейма в полза на Ферер и негов сервис за сета. И отново, както и в първия сет, испанецът не издържа – пробив за Ноле от първи шанс, след като Ферер пресили форхенда си по диагонала. И точно както и в първия сет Джокович веднага се възползва и взе следващите два сета, реализирайки отново пробив за край на мача.

С титлата в Париж Ноле има шанс да гони първото място в ранглистата в края на сезона. Всичко ще се реши на започващия утре Финален Мастърс на осемте най-добри тенисисти в света. За да стане номер едно в края на годината, Ноле ще трябва да спечели всичките си мачове в Лондон и тези от финала за Купа "Дейвис", а в същото време Рафаел Надал не трябва да стигне до две победи на Мастърса на осемте най-добри. Джокович не е побеждаван откакто загуби от Надал финала на US Open с 1:3 сета.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес