Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова радост - Григор Димитров е на четвъртфинал на Australian Open

20 януари 2014, 06:44 часа • 126025 прочитания

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров записа нов невероятен успех, побеждавайки с 3:1 сета изненадата при мъжете на тазгодишния Australian Open Роберто Баутиста-Аугут с 3:1 сета  - 6:3, 3:6, 6:2, 6:4. Така Григор успя да се справи с труден за него съперник - досега нашето момче имаше само една победа в три мача над испанеца, като тя дойде след четири спасени мачбола на турнир от серията "Чалънджър" във френския град Орлеан.

Първи сет


Мачът започна със сервис на българина, който направи два аса в откриващия гейм и показа, че началният удар и днес е настроен добре. На ретур Григор също започна добре и още в откриващия гейм на Баутиста-Аугут успя да стигне до 0:30, но испанецът се измъкна благодарение на добра серия от сервис. В четвъртия гейм на частта обаче спасение за испанеца нямаше – пробив за Димитров, който беше по-стабилен от основна линия, докато Баутиста-Аугут направи няколко грешки и съответно още при първия си шанс българинът проби за 3:1. Испанецът имаше шанс да се върне в сета в следващия гейм, когато Димитров направи двойна грешка при 40:30 и му даде възможност дори да стигне до точка за пробив, но нашето момче пак успя да накара Аугут да сбърка и измъкна този труден гейм. Това се оказа и последното голямо препятствие в сета за Димитров, който спокойно затвори частта с два убедителни сервис гейма – 6:3.

Втори сет


За съжаление втората част започна много неприятно – пробив още в първия сервис гейм на Григор, при това след като нашето момче водеше с 40:15 в него. Това явно малко го поотпусна и той направи две непростими грешки на мрежата, а след това испанецът проби. До края на сета Григор не можа да стигне до шанс за пробив, а в шестия гейм се спаси от нов пробив пасив благодарение на печеливш форхенд. В крайна сметка Баутиста-Аугут затвори частта с 6:3 гейма след сервис гейм на нула, в който Григор сбърка три от общо четири ретура.

Трети сет


Неприятният развой от предишната част беше бързо забравен от Григор, който отново стабилизира играта си показа, че е по-комплексният и талантлив тенисист. Отново в четвъртия гейм на сета българинът проби след уинър от форхенд, уинър от бекхенд, печелившо воле и великолепна защита от дъното на корта, с която реализира втората си точка за пробив от 0:40. Оттук насетне Григор просто включи на друга предавка от сервис, като дори не даде на испанеца да стигне до дюс, а в осмия гейм на сета последва нов пробив на сметката на нашето момче. Той стана факт след три грешки на испанеца, преднина от 15:40 за Григор и разиграване, което беше решено от много красив лоб, накарал Баутиста-Аугут да направи грешка и осигурил сета за Димитров с 6:2 гейма и възможност да сервира първи в четвъртия сет.

Четвърти сет


Сетът вървеше гейм за гейм без особени трудности за някой от сервиращите, като и двамата играчи се облягаха на началния си удар и се трудеха здраво за точките си. Проблем за Григор се оказа първият гейм, в който Баутиста-Аугут имаше шансове за пробив – два на брой, след като българинът направи двойна грешка, но нашето момче удържа и накара испанеца да сбърка в решителните моменти. След този гейм двамата лесно успяваха да печелят сервиса си, като ретуриращият успяваше да стигне най-много до дюс и то само веднъж, във втория сервис гейм на Григор, но без реален шанс за нещо повече.

5:4 – и точно тук блесна първият и оказал се златен шанс за Григор да затвори мача. При сервис на Баутиста-Аугут и 30:30 Григор наказа с точен форхенд неразчетено негово излизане на мрежата, последва мачбол и в дългото разиграване нервите на испанеца не издържаха, като той допусна грешка от бекхенд – 6:4 за Димитров и нова порция тенис радост за цяла България.

Победата означава, че Григор очаква на четвъртфинал победителя от мача Рафаел Надал – Кей Нишикори, най-вероятно световният номер едно. В интервюто след мача Димитров каза, че който и да е от двамата, ще е труден мач. Срещата ще се играе в сряда, 22 януари.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес