Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кей Нишикори стигна до финала в Мадрид след цели 10 мачбола

10 май 2014, 23:24 часа • 21203 прочитания

В невероятен трилър се превърна вторият полуфинал на Мастърса в Мадрид при мъжете между японеца Кей Нишикори и втората ракета на Испания и пета на света Давид Ферер. В крайна сметка японецът, който още вчера си осигури място в топ 10 на света при мъжете, успя да се пребори и за първия си финал на Мастърс турнир след 7:6 (5), 5:7, 6:3. При това след като изпусна цели девет мачбола.

Точно както се и очакваше срещата се превърна в гореща битка. Нишикори открадна първия сет в тайбрек, след като губеше с 2:5 гейма, а във втория имаше дори мачбол, но Ферер не трепна, отрази го с ас и взе частта с пробив в последния момент. На всичкото отгоре Нишикори трябваше да получава медицинска помощ заради проблеми в гърба.

В третата част изглеждаше, че Ферер е и психологически, а и физически фаворит за победата, но японецът показа истинско самурайско спокойствие. Той спаси две точки за пробив при 2:2 гейма след страхотни отигравания, като особено от бекхенд по правата тормозеше жестоко Ферер. Последва и пробив за японеца, който наказа дребничкия испанец в единствения му по-слаб гейм в решителната част след поредица от единични удари и грешка на Ферер от форхенд на шанс за пробив.

Стигна се до 5:3 и 40:0 за Нишикори и когато всички очакваха просто протоколния край, драмата избухна. Ферер не само че спаси и трите мачбола, ами стигна и до точка за пробив. От този момент Фортуна се настани на корта и битката се разрази с пълна сила. Кей Нишикори имаше общо девет мачбола само в този гейм и общо десет в мача, но всеки път не издържаше на напрежението и бъркаше при последния удар. Пет пъти самураят прати топката в мрежата, два пъти в аут, един път направи двойна грешка. От своя страна Ферер стигна до половин дузина шансове за рибрейк, но точно тогава в Нишикори сякаш се вселяваше древен самурай и той не даваше на испанеца да мръдне - или с коварен сервис, или с желязна комбинация от удари. 

В крайна сметка, при десетия мачбол в мача, Нишикори дочака грешката на Ферер и спечели най-сладката си победа.

Успехът на младия японец означава, че утре, 11 май, той ще играе на финала със световния номер едно Рафаел Надал.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес