Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Истинската причина зад решението на Рафаел Надал да се пенсионира, разкрита от чичо Тони

14 октомври 2024, 18:26 часа • 1337 прочитания

Чичото на Рафаел Надал - Тони, който оформи кариерата на легендарния испанец от най-ранните му години до върховете на тенис елита, разкри как племенникът му е стигнал до решението да прекрати кариерата си. Както стана ясно преди дни, "Матадора" ще се появи за последен път на корта през ноември месец, когато ще представи отбора на Испания в Купа Дейвис. Чичо Тони обясни, че Рафа е искал да отложи пенсионирането си с поне още една година, но тялото му просто не е издържало повече. 

Чичо Тони разкри причината, заради която Рафа Надал каза "край"

От дебюта си при професионалистите през 2001 г. 38-годишният испанец натрупа дълъг списък с постижения, като триумфира 14 пъти на Ролан Гарос, 4 на US Open, 2 пъти в Австралия и веднъж на Уимбълдън - общо 22 титли от Големия шлем. Но миналата седмица "кралят на клея" обяви в социалните мрежи, че прекратява кариерата си, като посочи, че физическото му състояние не му позволява да играе по най-добрия начин. 

Чичо Тони обаче смята, че Рафа е искал да направи един последен удар през сезон 2025, преди официално да се оттегли и да се наслади на пенсионирането си. Пред "Марка" той казва: "Той не се е оттегли, както би искал, мечтаеше за още един добър сезон на клей, а това означава да спечели или поне да се представи на добро ниво. Просто тялото му не му го позволи. Същото нещо се случи и с Роджър Федерер, той се опитваше в продължение на две години и накрая се отказа."

"Рафа свикна да играе с болка, но казах на баща му, че можехме да пропуснем пет, шест турнира от Големия шлем, ако се предавахме всеки път, когато имаше проблеми", продължи Тони. "От 2005 г. той на практика не е завършил нито една тренировка, не е играл нито един турнир от Големия шлем, без да е пил обезболяващи."

Въпреки че в прочутата си кариера е спечелил куп титли, през годините Надал е преследван от контузии, които го принуждават да се оттегли от многобройни шампионати. "Матадора" не е печелил турнир от Големия шлем след дубъла си на Откритото първенство на Австралия и Франция през 2022 г. Контузия на бедрото, изискваща операция, ограничи изявите на Надал през 2023 г., а мускулна травма през януари го отстрани за голяма част от тазгодишния сезон. 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: "Матадор" с причина - синдромът, с който Надал се бори 19 години, но не се отказа!

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес