Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Григор Димитров срещу Рафаел Надал - какви са шансовете на българина?

21 януари 2014, 13:04 часа • 59101 прочитания

В лицето на Григор Димитров България има нова спортна звезда – и този факт вече не може да бъде отречен от никого, особено в светлината на великолепното представяне на Димитров на тазгодишния Australian Open. Утре, рано сутринта, Григор отново излиза на кортовете в Мелбърн, където ще срещне най-сериозния противник по пътя си досега – световният номер едно Рафаел Надал.

Няма човек, който поне малко да се интересува от тенис и да не знае кой е Рафаел Надал Парера в света на малката жълта топка. Успехите и трофеите на Рафа са толкова много, че е по-лесно да се каже какво не е печелил, а не да се изброява какво е печелил. Печелил е титлата и тук, в Мелбърн – през 2009 година в петсетов трилър срещу Роджър Федерер, при това след като изигра петчасов полуфинал срещу Фернандо Вердаско, който спечели пак в пет сета.

Букмейкърите и специалистите са категорични – Григор има много малък шанс да се справи с Рафа. Коефициентът на bet365 например е показателен – 1,071 за Надал и 9.00 за Димитров. Въпреки това, Григор има своите шансове, защото никой, дори и Рафа, не е имунизиран срещу загуби. Нека да видим какво трябва да направи Димитров, за да спечели.

Игровите аспекти


В досегашните мачове на Надал пролича, че той е на много високо ниво от сервис – цели 70% вкаран първи начален удар в общо четири мача в Мелбърн дотук, като само Роберто Баутиста-Аугут има по-висок процент при същия брой мачове – 72 на сто. Григор обаче е номер четири в турнира по брой спечелени ретури на първи сервис – 99 точки, докато Надал е десети със 78 точки.

Точно на ретур, при това от бекхенд, ще е една от много решаващите малки битки, които Григор не трябва да губи. Всички на тура знаят, че едно от най-силните оръжия на Надал е подсеченият сервис от адвантидж полето. Този сервис през годините унищожи Роджър Федерер и то защото Федерер играе бекхенд с една ръка – както и Григор. Димитров обаче има едно голямо предимство пред швейцареца – той е малко по-висок от него. Именно този чисто физически аспект дава шанс на Димитров при ретурите от бекхенд, но в никакъв случай Григор не трябва да забравя, че на ретур не може да отстъпва много зад основна линия – защото тогава топката вече ще е отскочила и ще отишла в неудобна за удар позиция и дори нашето момче да я върне, в повечето случаи Надал ще може да атакува от втори удар и да вземе точката.

Интересен факт е, че на втори сервис дотук в турнира Григор има 59% спечелени точки, докато при Надал процентът е 56 на сто. Предвид факта, че Григор вкарва средно под 60% първи сервис, този компонент ще е много важен – по-добре е, разбира се, Димитров да вкарва много първи сервис, но е ясно, че ще има и куп ситуации на втори сервис, а там нашият трябва да е вариативен и да не дава възможност Надал да се нагласи на ретур - кик, подсечен, плосък сервис. Окуражителното е, че Григор печели 86% от точките при вкаран свой първи сервис, докато Надал е извън първата 20-тица по този показател.

Друг окуражителен факт е, че Рафа не е в оптимално състояние от основната линия и има спадове. Григор обаче не бива да се заблуждава – той трябва да е достатъчно търпелив, да излиза на мрежа, но да премисля добре кога да става това и в никакъв случай да не се хвърля бясно в мача – 3 от 5 сета са маратон, не спринт и в множество битки през годините Надал е печелил точно заради по-голямата си издържливост срещу иначе по-талантливи от него играчи, които са се опитвали да го пречупят с бурен старт. Освен това Григор трябва да е наясно, че сеченият бекхенд няма да му помага така срещу Надал, както срещу други тенисисти – просто екстремното въртеливо движение от ракетата на Рафа преодолява ниската топка от слайс бекхенд и трябва божествено изпълнение от противника, за да може испанецът да сбърка.

Физическо състояние


Надал безспорно е фитнес животното на съвременния тенис. Стане ли въпрос за издържливост, той е еталон. Преди мача с Димитров обаче има една доста оптимистична новина за българина – Надал страда от огромна пришка на удрящата лява ръка. При стила на испанеца, който използва повече въртеливо движение от когото и да било другиго в удара, това може да е огромно предимство. Затова, колкото и налудничаво да звучи, нашият скромен и лаишки съвет към Григор е да опитва да играе повечко на форхенд на Надал – да тества ръката му, да се разрани отново възпалената кожа и да увеличи шанса испанецът да прави непредизвикани грешки. Чисто физически, с издържливост, Григор не може да бие Надал – но пред хитростта всеки противник е уязвим.

В заключение пожелаваме на Григор успех – той няма какво да губи от този мач, може само да спечели. А България ще те подкрепя, Гриша, дори и толкова рано сутринта в работен ден.

Прогноза: Победа в четири сета за Надал

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес