Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Григор Димитров си осигури четвъртфинал на "Уимбълдън"

30 юни 2014, 21:45 часа • 108683 прочитания

Първият четвъртфинал на „Уимбълдън” за Григор Димитров е вече факт. Освен всичко друго българинът успя да пребори и дъжда, за да спечели осминафинала си на най-големия тревен турнир в света срещу Леонардо Майер с 3:0 сета – 6:4, 7:6 (6), 6:2 и така си осигури среща с действащия шампион Анди Мъри. По-рано днес Мъри пречупи лесно Кевин Андерсън с 6:4, 6:3, 7:6 (6).

Типично за трева играта вървеше бързо, като сервиращите с лекота вземаха своето. По-убедителен на начален удар беше Григор и затова малко учудващо Майер стигна пръв до точка за пробив – при 4:4 гейма. Димитров обаче показа класа, взе своето с печеливш форхенд и се измъкна. Нещо повече – още в следващия гейм, на свой ред Григор имаше две поредни точки за пробив, след като направи страхотен минаващ и при втория шанс аржентинецът се пропука – 6:4 за Димитров.

Вторият сет също тръгна по типичния за трева начин – с предимство на сервиса, но Григор пак беше по-опасен на ретур. В два поредни гейма в началото Димитров се добираше до 15:30, но Майер се измъкваше без точки за пробив. Не така беше при 4:3 за Григор, когато най-сетне в този сет той стигна до шанс за пробив и след размяна на форхенди, в които Майер натискаше, пред Григор се откри шанс за бекхенд по правата, но той изпусна с малко линията и аржентинецът оцеля. Оттук насетне двамата изиграха още само три гейма и точно когато аржентинецът сервираше за влизане в тайбрек, английското време напомни за себе си и срещата беше прекъсната.

 

В крайна сметка след близо час и половина почивка мачът беше подновен, а вторият сет се реши в тайбрек. Там, явно заради паузата, двамата не можаха да покажат стабилна игра, но за щастие Майер направи една грешка повече – на втория сетбол на Григор заби двойна грешка, за 8:6 за българина, след като Димитров направи общо четири минипробива, а Майер – три. Всъщност всеки път българинът дърпаше с минипробив аванс и веднага аржентинеца го връщаше, като дори удължи сета с „Ястребово око” след деми воле на Димитров, което беше дадено за добра топка, но се оказа аут.

Началото на третия сет се оказа по-трудно за Григор, който влезе в период на спад. Логично Майер имаше две точки за пробив в четвъртия гейм, но и в двата случая Григор показа здрави нерви с коварни сервиси, като при първата възможност и Майер помогна с нетърпелив силен форхенд ретур тип „всичко или нищо”, който отиде в аут по правата. Пропуснатият шанс струва скъпо на Майер – още в следващия гейм Григор се активизира след двойна грешка на аржентинеца, с която резултатът стана 15:30 и направи страхотен лоб от форхенд, донесъл му две точки за пробив. Още на първата коварен сечен бекхенд на Григор принуди Майер да излезе напред и когато аржентинецът игра на форхенда на българина, съдбата му беше решене – светкавичен минаващ от форхенд по правата и пробив за 3:2.

Пробивът се оказа ключов за бързия край на срещата, след като Григор успя да направи и още един, при това изоставайки с 40:15 на сервис на Майер. Решаваща и много красива беше точката в гейма за 40:40 – в нея Григор направи сечен удар от бекхенд, при който усети, че ще последва къс отговор и с котешка грация стигна до мрежата, където завърши с воле от бекхенд. За десерт Григор обърна от 0:30 Майер на свой сервис за мача и завърши срещата със стил.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес