Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Григор Димитров се справи и с Фабио Фонини

30 октомври 2013, 19:36 часа • 58359 прочитания

Втора поредна победа за Григор Димитров на Мастърса в Париж – и отново тя дойде в три сета, като този път нашето момче победи италианеца Фабио Фонини с 6:3, 5:7, 6:2.

Нетипично за мъжки мач в първия сет имаше цели пет пробива – за щастие три от тях бяха в полза на Григор. Всъщност италианецът проби пръв, при това на два пъти – в първия и петия гейм на сета, но Димитров веднага върна пробивите. Типично и за двамата имаше страхотни разигравания – къси топки, лобове, при един от пробивите за Григор нещата тръгнаха в негова полза именно след прехвърлящ удар. При 4:3 гейма за Григор Фонини взе медицински таймаут, като се оплака от болки в кръста, а веднага след това Григор проби за 5:3 след чудесен пробив, а после, сервирайки за сета, спечели подаването си на нула – 6:3.

Във втората част картината не се промени особено – нов дъжд от пробиви, отново пет, като този път Григор беше първи на сергията с подаръци – двойна грешка на Фонини позволи на нашето момче да му вземе подаването още в първия гейм. Последваха две двойни грешки от страна на Григор, но той удържа подаването си. В четвъртия гейм обаче играта на българина се разпадна и след серия непредизвикани грешки, без италианецът да има нужда да прави каквото и да е, Григор загуби сервиса си на нула.

В седмия гейм Димитров отново проби, пак благодарение на неточност от Фонини, но стабилността в играта на българина тотално липсваше – италианецът върна пробива веднага след нова порция непредизвикани грешки на Григор. Сривът в играта на българина продължи и за съжаление при 6:5 за италианеца стана най-неприятното – пробив в ущърб на Григор след две страхотни отигравания на Фонини, като при шанса за пробив италианецът просто затвори очите и нацели правата – 7:5 гейма и сет на сет.

Третият сет започна добре за Григор – той проби от първи шанс още в третия гейм, след като на два пъти се разтегна и върна силни удари на Фонини, който излезе на мрежата и отигра крайно несериозно нещо средно между високо воле и смач право в мрежата. Този пробив вдъхнови Григор, който набързо си взе подаването, а след това проби отново, размазвайки с ретур форхенд подарък от втори сервис на Фонини. Липсата на стабилност при Григор обаче отново избуя в неподходящ момент – Фонини поведе с 0:40 след две вихрени атаки, а после Димитров изкара с много форхенда си. Това се оказа достатъчно и Фонини върна единия пробив при третата точка за пробив, в която Григор вкара форхенда в мрежата.

Веднага след този провал Григор достигна до 0:40 в сервиса на Фонини, който определено играеше лековато. Димитров обаче пропусна и трите шанса, но не и четвъртият, след като отново от ретур накара Фонини да сбърка, а в изблик на яд италианецът счупи ракетата си. Последва сервис гейм на Григор за затваряне на мача и българинът успя още при първия си мачбол да приключи нещата, след като накара Фонини да сбърка от форхенд.

В следващия кръг Григор Димитров излиза срещу тенисиста в най-добра форма в света в момента – шампионът от Базел Хуан-Мартин Дел Потро.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес