Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Григор Димитров обърна Анди Мъри за победен старт на 2024 година (ВИДЕО)

01 януари 2024, 13:18 часа • 8379 прочитания

Голямата тенис звезда на България Григор Димитров започна новия сезон и новата 2024 година с обрат срещу бившия номер 1 Анди Мъри, за да го победи с 4-6, 7-5, 6-2 на старта на ATP 250 турнира в Бризбън. Гришо срещна сериозна съпротива от британеца в първите два сета, но успя да се наложи след близо 2 часа и половина битка.

Григор срещна здрав отпор, но надви Мъри

Григор влезе като несъмнен фаворит срещу Мъри, след като в края на миналия сезон стигна до финал на Мастърс турнира в Париж и завърши годината на 14-о място в света. Анди Мъри обаче напомни за класата си още в първия сет, когато не даваше на втория поставен в схемата Григор да припари до началния му удар.

Григор и Мъри вървяха гейм за гейм до 4-5, когато в най-точния момент британецът успя да стигне до пробив на 15. Вторият сет протече по подобен сценарий, като до 4-4 не се стигна до нито един брейкбол. Тогава започна и размяната на пробиви - Григор проби първи, а Мъри веднага върна пробива.

ОЩЕ: Ударът на 2024 година?! Как Гришо матира Мъри (ВИДЕО)

Гришо се измъкна невредим в края на втория сет

След това Григор Димитров отново стигна до пробив за 6-5, а Мъри пак опита да се върне в сета, стигайки до два брейкбола на сервис на българина. Гришо обаче се измъкна невредим, реализирайки първия си и единствен сетбол, за да спечели частта и да прати мача в решаващ трети сет.

Третата част започна превъзходно за Григор, който откри резултата с пробив на нула. Пробивът бе затвърден със сервис гейм на 15, а след това дойде и още един пробив за българския тенисист. Гришо поведе с 4-0, като имаше два брейкбола и за трети пробив в петия гейм, но Мъри се измъкна. В крайна сметка сетът завърши при резултат 6-2.

През целия мач Григор Димитров бе преследван и от проблем с ракетите си, след като скъса кордаж цели четири пъти. След мача той призна, че накрая са му останали само три ракети, като ще трябва да вземе мерки за предстоящия Australian Open по-късно този месец (подробности четете в линка).

Григор Димитров

Пътят на Григор Димитров в Бризбън 2024

На 1/8-финалите Григор Димитров ще срещне Даниел Алтмайер или квалификанта Ли Ту. След това пътят на Григор може да мине през Кокинакис или Етчевери, а при евентуален полуфинал Гришо може да срещне Рафа Надал. При финал българинът евентуално може да срещне водачът в схемата Холгер Руне.

Григор Димитров е шампион в Бризбън от 2017 година. Оттогава насам надпреварата не бе част от календара на ATP, като се завърна през тази година. Турнирът е генерална репетиция преди първия за годината турнир от Големия шлем - Australian Open, който ще се проведе във втората половина на януари.

ОЩЕ: Колко пари спечели Григор Димитров от наградни фондове през 2023-а?

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес