Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френски министър: Всички само с ваксина на "Ролан Гарос", включително Джокович

17 януари 2022, 12:09 часа • 3141 прочитания

"Благодаря на спортното движение за работата по убеждаването на последните неваксинирани. Заедно ще работим, за да запазим състезанията и да бъдем посланици на тези мерки на международно ниво. Ваксинационният сертификат е приет. Веднага щом законът бъде обнародван, входът в обществени сгради (стадион, театър или ресторант) ще стане задължителен за всички зрители, практикуващи лекари, френски или чуждестранни специалисти." Това написа в своя профил в Туитър министърът на спорта на Франция Роксана Марасинеаню. 

Публикацията идва след множество запитвания дали неваксинирани спортисти ще бъдат допуснати на втория турнир от Големия шлем "Ролан Гарос", след като преди дни Франция замени зеления сертификат (т.нар. санитарен пропуск) с ваксинационен. Т.е. достъпът до всички обществени сгради, институции, спортни мероприятия, кино и театри ще се осъществява единствено с представяне на уверение, че човек е ваксиниран срещу коронавирус, не важат удостоверения за преболедуване и PCR тестове.

Под поста на министъра на спорта се виждат следните коментари: "Как ще спите след това?", "Значи Джокович няма да играе на Ролан Гарос?", "Не ви ли е срам?", "Значи Джокович ще го ваксинират на Ролан Гарос".

Френското издание Le Parisien коментира: 

"И ще бъде... ваксиниране за всички! След депортирането на Джокович от Австралия мнозина чакаха да разберат позицията на Франция по отношение на неваксинираните чуждестранни спортисти." Роксана Марасинеаню разясни ситуацията, добавя изданието и привежда поста й в Туитър.

Правителството е избрало да не прави разлика между френските спортисти и чуждестранните, които ще бъдат задължени да се ваксинират, за да могат да влязат в обществените сгради, за да участват в състезания, коментира още Le Parisien.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес