Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Федерер си отмъсти на Дел Потро

01 ноември 2013, 18:45 часа • 39118 прочитания

6:3, 4:6, 6:3 - на турнира от сериите Мастърс в Париж Роджър Федерер най-после успя да победи високолетящия Хуан-Мартин Дел Потро и да си отмъсти за загубата от аржентинеца на финала в Базел през миналия уикенд.

Първият сет премина на един дъх – Федерер беше в настроение и буквално разби Дел Потро, който влизаше много бавно в мача. Швейцарецът проби за 3:1 гейма и това се оказа достатъчно, за да спечели първия сет с 6:3. Той не даде нито един шанс на аржентинеца да върне пробива, а освен това успяваше да диктува играта с форхенда си и да варира много умело със сервис.

В началото на втората част нещата вече се изравниха – Дел Потро постепенно намали непредизвиканите грешки, измъкна труден първи сервис гейм в тази част и започна да вдига нивото си на игра. Аржентинецът все по-често успяваше да вкарва дългите разигравания на бекхенд страната и да намира пукнатини в бекхенда на Федерер, който изпитваше все по-голяма несигурност. Логичното се случи в най-лошия за швейцареца момент – пробив в десетия гейм, след като Федерер спаси една точка за пробив, но при втората сбърка от форхенд – 6:4 за Дел Потро.

Началото на третия сет беше белязано от някои грешки на ретур и от двамата, но при 2:2 Федерер избухна – той наниза два впечатляващи печеливши удара от форхенд и Дел Потро поддаде, правейки две грешки в следващите две разигравания – пробив на нула за швейцареца. Веднага след това обаче Дел Потро показа характер, успя да неутрализира началния удар на Федерер и да направи две дълги размени от бекхенд, като стигна до 15:40 и върна пробива след невероятен контраудар от форхенд по диагонала, след като Федерер беше натиснал с атака към мрежата – 3:3.

Драмата обаче далеч не беше приключила – слабото представяне на Дел Потро в този отрязък на мача от сервис продължи в седмия гейм, като Федерер проби на 15 след две грешки на аржентинеца на мрежата и от форхенд плюс двойна грешка. Всъщност швейцарецът можеше да пробие отново на нула, но сбърка от лесна позиция завършващ форхенд и така Дел Потро записа точка. Последва светкавичен гейм на нула за Федерер и преднина от 5:3 гейма. Сривът в играта на Дел Потро вече беше неудържим и Федерер се възползва, правейки още един пробив за 6:3 във финалния сет на мача, вземайки срещата още при първия си мачбол.

Победата означава, че Федерер вече 15 години поред успява да запише поне една победа на играч от топ 5 на света. Победата означава и че утре швейцарецът ще срещне световния номер две Новак Джокович на полуфинал.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес