Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Федерер изпълни своята част и чака евентуално Григор Димитров

23 октомври 2013, 21:09 часа • 43157 прочитания

В мач от осминафиналната фаза на турнира в Базел местният любимец Роджър Федерер преживя трудни моменти, но успя да направи обрат и да победи Денис Истомин – узбекистанец с руско гражданство, с 2:1 сета (4:6, 6:3, 6:2). Така Федерер стигна четвъртфинал, където евентуално може да играе с нашата първа ракета Григор Димитров. За целта обаче Димитров трябва да победи първо Радек Щепанек, с когото играе след малко, а след това да се справи и с Александър Долгополов.

Първият сет се реши от само един пробив в полза на Истомин – на 30, в шестия гейм, след срив в играта на швейцареца и няколко непредизвикани грешки. След това Федерер на в два поредни сервис гейма на противника стигаше до изравнявания и общо три шанса за пробив, но в решителните моменти или бъркаше, или Истомин със смела игра се измъкваше.

Притиснат до стената, във втория сет Федерер заигра с повече риск и с още повече излизания на мрежата, като се стремеше да скъсява максимално разиграванията. Още при 2:1 гейма швейцарецът можеше да пробие, но сбърка от форхенд, но при 3:2 вече нямаше прошка – след фамозен форхенд по диагонала и бекхенд по правата Роджър стигна до 15:40 и Истомин сбърка на втората точка за пробив в гейма, пращайки бекхенда в мрежата. Пробивът се оказа достатъчен и Федерер затвори сета на свой сервис, макар че направи две непредизвикани грешки и изостана с 0:30, но след това не даде повече точка на съперника.

Набиращият скорост Федерер постави под сериозно напрежение Истомин в началото на решителния сет, но узбекът спаси две точки за пробив със силни сервиси. И както изглеждаше, че е само въпрос на време швейцарецът да постави под контрол мача, при 1:0 гейма за Истомин узбекът стигна до 0:40 на сервис на Федерер след три непредизвикани грешки на бившия номер едно, включително сбъркан смач. Федерер обаче стисна зъби, спаси и трите точки след два силни сервиса и непредизвикана грешка на Истомин, но узбекът имаше и още един шанс след нова безумна грешка на Роджър от чиста позиция. Все пак швейцарецът оцеля и след близо 8 минути игра спечели гейма си.

Голямото изпитание даде сили на Федерер и той отново вдигна нивото си на игра, като закова Истомин с хубав бекхенд по правата, за да стигне до 0:40 на негов сервис. Истомин спаси първата точка с ас, но при втората нямаше шанс след минаващ форхенд диагонал на швейцареца. Последва и още един пробив – за 4:1, след като дойде ред на Истомин да сбърка лесен смач, при това на точка за пробив. В крайна сметка Федерер затвори мача на собствен сервис, печелейки убедително решителния трети сет – 6:2.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес