Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Джокович използва спорта за пропаганда": Косово поиска наказание за Ноле

31 май 2023, 16:13 часа • 2227 прочитания

Косовските олимпийски власти поискаха от Международния олимпийски комитет (МОК) да започне дисциплинарно производство срещу Новак Джокович, обвинявайки сърбина, че е разпалил политическо напрежение, като е казал "Косово е сърцето на Сърбия" по време на Ролан Гарос.

С какво Новак Джокович ядоса Косово?

Джокович написа посланието върху обектива на фотоапарата след победата си в първия кръг в понеделник - същия ден, в който 30 мироопазващи войници на НАТО бяха ранени при сблъсъци със сръбски протестиращи в косовския град Звечан - където е израснал бащата на Джокович.

Сблъсъците в Косово

Сръбските власти съобщиха, че 52 протестиращи са били ранени при сблъсъците. Насилието избухна, след като кметове от етнически албанци встъпиха в длъжност в областта със сръбско мнозинство в Северно Косово след избори, които бяха бойкотирани от сърбите.

Новак Джокович

По-късно световният номер три заяви, че е против всякакъв вид конфликти, но защити изказването си и определи ситуацията в Косово като "прецедент".

Косово обвини Джокович, че пропагандира за сръбските националисти

"Новак Джокович за пореден път насърчи пропагандата на сръбските националисти и използва спорта като платформа, за да го направи", заяви в изявление Исмет Красники, председател на Косовския олимпийски комитет (КОК).

"По-нататъшните изявления след мача, направени от такава публична личност, без никакво чувство на разкаяние, водят пряко до повишаване на нивото на напрежение и насилие между двете страни", добави той и призова МОК да проведе разследване, "като започне дисциплинарно производство срещу спортиста".

Коментарите на Джокович - "достойни за съжаление"

Във вторник федерацията по тенис на Косово заяви, че коментарите на Джокович са "достойни за съжаление", обвинявайки го, че използва статута си на известна личност, за да нагнетява напрежение. Джокович бе скастрен и от спортния министър на Франция.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес