Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джокович детронира Надал и е на път към "Кариерен шлем"

03 юни 2015, 19:14 часа • 14997 прочитания

„Ролан Гарос” 2015 вече е исторически турнир. Защото едва за втори път деветкратният шампион на турнира Рафаел Надал претърпя поражение на червените кортове в Париж. В чакания с огромно нетърпение финал преди финала Надал загуби с 0:3 сета от демона си Новак Джокович – 5:7, 3:6, 1:6. Това беше 21-ва победа на Джокович в общо 44 мача с Надал, а Ноле си остава с едва две загуби за сезона, докато серията от 39 поредни победи на Надал на „Ролан Гарос” вече беше прекратена.

Загубата на Надал означава, че Новак Джокович е на път към мечтата на всеки професионален тенисист – да спечели и четирите турнира от Големия шлем. На Ноле му липсва само „Ролан Гарос” и ако го вземе, може дори да се бори за истински „Голям шлем” – да вземе всичките титли и от четирите най-големи турнира в една година. Ноле вече взе Australian Open и със сигурност е ясно, че победи ли в Париж, взема Кариерен шлем – така, както направиха вече Роджър Федерер и Рафаел Надал.

Световният номер едно започна вихрено и набързо натрупа аванс от 4:0 гейма, като Надал играеше доста пасивно и нямаше отговор на агресията на Джокович. Ноле обаче допусна твърде лесно връщане на единия пробив и това даде сили на Надал, който се събуди, изравни за 4:4 гейма, след като и Джокович трепна. Сърбинът, обаче, се събра и показа здрави нерви и след като не можа да реализира пет сетбола – всичките на сервис на Надал, взе шестия, също на сервис на испанеца.

Вторият сет премина доста по-стабилно на сервис за двамата, като Джокович спечели впечатляващите 14 от 16 разигравания на свой първи начален удар. Частта се реши от един пробив – в осмия гейм, след като Надал на два пъти беше предаден от основното си оръжие – форхендът по правата.

Третия сет беше протоколен – Джокович проби за 1:0 и 3:0, като мачът беше бързо затворен, по брутален начин – с двойна грешка на Надал за 6:1 гейма.

Подробен репортаж от мача вижте в Sportline.bg

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес